Geçtiğimiz günlerde Belediye Başkanı İsmail Bayram ve AK Parti teşkilatının Ağa mahallesine yaptıkları ziyaret, bu mahallede yaşanan sorunları yeniden gün yüzüne çıkardı. Kaçak elektrik ve su, ruhsatsız binalar, asayiş olayları ile anılır hale gelen bu mahallenin imajından halkı da oldukça rahatsız. Ancak seçme potansiyeli bakımından tam bir oy cenneti olan ve yıllardır aynı sorunlarla iç içe yaşayan halk, mahallenin bu hale, bugüne kadar verilen seçim sözleri nedeni ile geldiği düşüncesinde.

 

AĞA MAHALLESİ AZASI FEHMİ DEMİRKAYNAK İLE YAPILAN RÖPORTAJI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ...

Çarpık yapılaşma

 

Ağa mahallesi, Düzce’nin köyden dönen mahallelerinden biri. Mahallenin en önemli sorunları alt yapı ve imar sorunu. Çarpık yapılaşma almış başını gidiyor.. Çay Mahallesi ve Camikebir Mahallesi ile sınır olan Ağa Mahallesi yerlilerin azınlıkta kaldığı en çok göç alan bir yerleşim yeri. Etnik köken zenginliğinde olan bu mahalle dar gelirli insanların buluştuğu nokta. Temizlik anlamında büyük sıkıntı içinde olan, gecekondu türü evlerin ise çarpık bir manzara sergilediğini mahallede, belediye hizmetlerinden yeterince yararlanamamanın sıkıntısını da yaşıyor. Tamda Düzce’de kentsel dönüşüm çalışmaları bir planla ilerken, bir plansızlık örneği olan Ağa Mahallesi fiziksel sorunlarının çözümünü bekliyor.

 

Kaçak elektrik ve su

Yol, doğalgaz, elektrik, imar ve asayiş konularında sorunları bulunan mahallede kangren haline gelmiş sorunlardan biride kaçak elektrik ve su kullanımı. Ekonomik yetersizliğin diz boyu olduğu mahallede ruhsat alma konusunda sıkıntılar da yaşanınca ortaya kaçak su ve elektrik tüketimi çıkmış. Ancak bazı mahallelilerin iddiası ise korkutucu boyutta. İddiaya göre, ödenmeyen su faturalarından ve kaçak kullanılan sulardan dolayı mahalleye gelen belediye kesim ekipleri korkudan suyu kesemiyor, mahalleye girerken tedirginlik yaşıyor. Mahalle sakinleri kaçak kullanımların yeteri kadar denetlenmediği bu yüzden bu kadar rahat davranıldığı görüşünü de savunuyor. Ayrıca vatandaşlar, kendileri yasal yollardan belediye imkanlarından yararlanırken, devletin bu insanları denetlememesini de “insanlık hakkımıza gasp” şeklinde yorumluyorlar.

 

Serbest kart bolluğu

 

Ağa mahallesi hakkında bir diğer iddia ise belediye denetimli özel halk otobüslerinde özelkurumlar ve basının kullandığı serbest kart uygulamasından yaralanmaları. Ağa mahallesinden bir çok kişinin serbest kartı rahatlıkla belediyeden aldığı, kriterlere uymadığı halde bu kartı kullanarak otobüslere bindiği öğrenilirken, kaçak elektrik ve su konusunda verilen tepki bu konuda da gösteriliyor. Halk, bu kartlara kolayca sahip olan vatandaşlara tolerans gösterildiği şeklinde şikayet ediyor.

 

Asayiş berkemal değil

 

Ağa mahallesinde halkın şikayet ettiği en önemli konulardan biri asayiş olayları. Hemen hemen her gün yaşanan kavgalar, uyuşturucu ve alkol kullanımının arttığı iddiaları artık mahalleliyi bezdirmiş durumda. Eğitim seviyesi oldukça düşük mahallede eğitim verilen okul da yeterli seviyede değil. Bu nedenle, okula gitmesi gereken gençler sokaklarda neredeyse her gün yaşanan olayların içinde. Polisin müdahalesine rağmen asayiş olaylarının ardı arkası kesilmeyen mahallede aileler, huzurlu bir şekilde sokaklara çıkamadıklarından dert yanıyor.