23-28 Eylül Ahilik Haftası dolayısı ile Esnaf ve Sanatkârlar Derneği (ESDER) Cuma namazı çıkışı Cedidiye Camii önünde vatandaşlara yemek dağıttı. ESDER üyeleri yemeğin yanı sıra vatandaşlara ahilik şekeri ve ahilik nasihatlarının olduğu belgeleri dağıttı. Ahilik Haftası ile ilgili açıklamalarda bulunan SDER Düzce Şube Başkanı Mehmet Tuncer, ahiliğin geçmişin bir yıl önceye dayandığını söyledi. Tuncer, “Bugün tertiplemiş olduğumuz 23-28 Eylül ahilik kutlamalarına hepiniz hoşgeldiniz. ESDER Türkiye'de esnafları temsil eden tek sivil dernektir. Bizde her yıl ESDER olarak her yıl çeşitli etkinlikler ile bölgemizdeki esnafımıza faydalı olma çabası içine giriyoruz. Ahilik kutlamaları da bunlardan bir tanesi. Bugün Düzce Cedidiye Camii önünde halkımız ile birlikte, esnafımız ile birlikte Ahilik Bayramı'nı kutluyoruz. Bugünkü etkinliğimizde halkımıza ahilik pilavı, ahilik şekeri ve ahilik nasihatlarını anlatan hediyelerimizi ve yiyeceklerimizin takdimini yapıyoruz. Bin yıllık geçmişi olan ahiliğin ilimizde tanıtımına fayda sağlamaya çalışıyoruz. Ahiliğin bir çok tarifi var ama ben ahiliğin tarifini çok kısalttım. Bana göre ahilik ticarette ahlak ve maneviyatın karşılığıdır. Dağıtmış olduğumuz ahilik nasihatıda bütün her şeyi anlatmaktadır. Ahi iyi bir esnaftır. Ahilik teşkilatı kurulduğu zaman devletin bir kolu gibi çalışmaktaydı. Günümüzde ise ahilik halkımız tarafından tam olarak anlaşılamamaktır. Biz ESDER olarak buna katkı sağlamak için özellikle Ahiliğin içerisinde buluna cömertlik, doğru tartrmak, doğru ölçmek ve yardım severlik gibi şeyleri halkımıza anlatmaya çalışıyoruz.” açıklamalarında bulundu.

Ahilik nasihatlarını da vatandaşlara ve üyelere okuyan ESDER Düzce Şube Başkanı Mehmet Tuncer, şunları aktardı: “Harama bakma, haram yeme, haram içme, yalan söyleme, kimseyi kandırma, kendin aç iken bile başkalarına verecek kadar cömert ol.”

Program sonunda bir yıl içinde ahilik davranışlarına uygun alışveriş yapan, ahilik kurallarına uyan esnaflara plaket verildi.

 

Haber: M. YILMAZ