Akçakoca’ya bağlı Çayağzı Köyü’ndeki Osmanlı Mezarlığı'nda bulunan ve 1323 yılında Orhan Gazi tarafından eni 8, yüksekliği 12 metre olarak inşa ettirilen camiinin, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Akçakoca Kaymakamlığı tarafından 2009 yılında başlayan restorasyon çalışmaları tamamlandı.



Bölgenin bol ağaçlı olması nedeniyle tamamen ahşaptan yapılan, çivi kullanılmadan, kütüklerin birbirine kertilmesiyle inşa edilen ve çandı tipi camilere en iyi örneklerinden biri olan Akçakoca’ya bağlı Çayağzı Köyü’ndeki Orhan Gazi Camii ibadete açıldı.



“Köye konaklamaya gelen padişah camiyi yaptırdı”

Çayağzı Köyü Muhtarı Rıdvan Acat, tarihi Orhangazi Camii’nin ibadete açılmasının ardından yaptığı açıklamada hiç çivi kullanılmadan yapıldığını belirttiği konuşmasında şunları söyledi:
“Turistlerin de ilgisini çekiyor. Osmanlı padişahlarından Orhangazi, Üskübü ilçesini Osmanlı topraklarına katmak için 690 yıl önce köyümüze gelir. Kış ayları yaklaştığı için köyde konaklamak zorunda kalan padişah, bu sırada tarihi camiyi yaptırır.”



Öte yandan, Manav Türkleri’nin yerleştiği köylerde bulunan çandı tipi camiler, Akçakoca ilçesinin en eski dini mimari örnekleri olarak gösteriliyor.

Haber: S.ŞEN/Akçakoca


Artı Yerel Medya'yı smart televizyon ve telefonlarınıza indirmeyi unutmayın.

Web'den izlemek için TIKLAYINIZ 

Android için TIKLAYINIZ

İOS için TIKLAYINIZ