Akçakoca Kent Konseyi’nin ATSO (Akçakoca Ticaret ve Sanayi Odası) ile birlikte Diapolis Otel’de düzenlediği ‘’Doğal Kıyıların Önemi ve Yönetimi’’ isimli çalıştaya, Belediye Başkanı Fikret Albayrak’ın yanı sıra ATSO başkanı Mustafa Vural, İl genel Meclisi üyeleri, muhtarlar ve STK’lardan gelen temsilcilerle vatandaşlar katıldı.

Çalıştayın sunumunu yapmak ve konuya yönelik teorik bilgileri vermek üzere Akçakoca’ya gelen 19 Mayıs Üniversitesi Fiziki Coğrafya bölümü öğretim üyesi Prof.Dr Ali Uzun, kıyıların tedrici olarak talan edilmesinin fotoğraflarla belgelenmiş örneklerini de katılımcılarla paylaştı.

Kıyıların ekolojik ve idari yapısı ile kıyıları değiştiren coğrafi etkenler üzerine uzunca bir sunum yapan Prof. Ali Uzun, kıyılardaki hukuksuz yapılaşmaların neden olduğu çarpık kentleşme örnekleri üzerine de açıklamalarda bulundu.

Küresel ısınma ve buna bağlı olarak suların yükselmesinin gelecek yıllarda kıyılarda yer alan şehirlerde yaşamı olumsuz etkileyeceğinin altını çizen Ali Uzun, geçen yüzyılda deniz seviyesinin 25 cm yükselmesine karşılık, önümüzdeki yüzyılda bu seviyenin 100 cm’e çıkacağını söyledi.

Kıyı yönetiminin yeniden ele alınması gerektiğini ve ‘sürdürülebilir yararlanma’ ilkesi doğrultusunda şehirlerin gelişim süreçlerinin birlikte yönetilmesinin şart olduğunu belirten Ali Uzun, mülkiyet anlayışlarının da toptan değişmesi gerektiğini ve ortak mülklerimiz olan kıyılarımızın korunmasının başkalarının insafına bırakılmayacak denli önemli olduğunu söyledi.

Kıyıların önemini bilenlerin, onun tahribatına karşı STK’lar oluşturarak yanlış uygulamalara müdahil olabileceğini, kent konseylerinin bu konuda örnek çalışmalar yapacağına inandığını belirten Ali Uzun, ‘’kıyıların doğal, kültürel ve ekonomik kaynaklarını koruyup geliştirecek eylem planları yapmak zorundayız’’ dedi.

‘’Kıyı Çalıştayı’’, Prof.Ali Uzun’un kendisine yöneltilen soruları yanıtlaması ve katılımcıların görüş ve önerilerini dile getirmeleriyle devam etti.

HABER:H.İŞCAN