Fındık müdahale alım fiyatlarına tepki gösteren Akçakoca'nın Hasançavuş köyündeki bazı üreticiler, fındık tarlalarında fındık ocağı kesti, bazı üreticiler de yaktı.

Düzce'nin Akçakoca İlçesi Hasançavuş köyünde toplanan bir grup fındık üreticisi, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker tarafından geçtiğimiz hafta açıklanan fındık müdahale alım fiyatını protesto ettiler. Protesto eylemine katılan fındık üreticilerinden Ömer Birgin, 5 adet fındık ocağını keserken, Selver Kar isimli üretici de fındık bahçesinin 1 dönümlük kısmını yaktı.

Hasançavuş köyündeki eylem sırasında gazetecilere açıklama yapan eski TRT yapımcılarından Nazmi Kal, Haziran ayı başlarındaki ölçümlerde rekoltenin yüksek görüldüğünü ama o dönemden sonraki kuraklık ve hava şartları nedeniyle fındığın yaklaşık yüzde 30'luk kısmının yanarak çürüdüğünü söyledi. Emekli olduktan sonra fındık üretimi işine devam eden Nazmi Kal, komşusunun fındık bahçesindeki, kuraklık nedeniyle yanmış 2 ton fındığı gazetecilere göstererek, şunları söyledi:

''Bu bahçe 6 ton fındık toplayan bir komşumuzun. Fakat görüyorsunuz ki 6 ton fındığın 2 tonu kuraklık nedeniyle yanmış ve çürümüş. Şimdi bu fındık çöpe atılacak. Demek ki yapılan rekolte tahminleri yüzde 30 aşağıya düştü. Bunu kimse hesap etmiyor. Kamuoyu ve herkesi kandırıyorlar, 'rekolte yüksek onun için yüksek fiyat veremedik' diyorlar. Bu bir kandırmacıdır.''

Fiyatları protesto için fındık bahçesinin yaklaşık 1 dönümlük bölümünü yakan Selver Kar isimli üretici ise, Fiskobirlik'ten geçmiş dönem ürünlerine ait 30 bin YTL alacağı olduğunu belirterek, ''Daha önce imzalar toplayarak Yaşar Yakış'a dilekçe gönderdim ama hala bir adım atılmadı. İşçi paralarını ve diğer maliyetleri düştükten sonra, zaten geriye ne kalacak ki. Yakarım bu bahçeyi daha iyi. Verilen bu fiyat kabul edilemez'' şeklinde konuştu. Fındık bahçesini ateşe veren Selver Kar'ın, bahçesinin 1 dönümlük alanı yandı.

Ateşin diğer bahçelere sıçramaması için diğer protestocular tarafından su ile müdahale edildi. Eylem sırasında Ömer Birgin isimli üretici de 5 adet fındık ocağını keserek tepkisini gösterdi. Fındık eylemcileri, protestolarını, jandarma ekiplerinin izin verdiği ölçülerde yaptı. Eylem sırasında herhangi bir taşkınlık yaşanmadı.