Özel sektör tarafından 39 ilde 99 hidroelektrik santralinin açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın telekonferans sistemi ile katılımıyla gerçekleştirildi. 99 Hidroelektrik santralinin içinde yer alan Gölyaka Taşlık Köyünde inşa edilen Aksu HES’in de hizmete alınması Düzce Protokolünün katılımıyla gerçekleştirildi.  Ankara’daki törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan toplam yatırım tutarı 10 milyar lirayı bulan projeleri ülkemize kazandıran işadamları, firmalar ve bakanlıklara teşekkür etti.

'GEZİ TALEPLERİNDEN BİRİ HES YATIRIMLARININ DURDURULMASIYDI'

Erdoğan, “Bu yatırımları kesintisiz olarak sürdürmek mecburiyetindeyiz. Ülkemizdeki güven ve istikrara zarar vermeye çalışanların ilk hedefleri hep enerji yatırımları olmuştu. Gezi eylemlerinde taleplerden biri HES yatırımlarının durdurulmasıydı. 17-25 Aralık döneminde konu olan işadamlarına bakıyoruz.Onlarında çoğunun ülkemizin enerji yatırımlarında pay sahibi şirketler olduğunu görüyoruz. Türkiye 2003'ten beri gerçekleştirdiği yatırımlara rağmen 91 kw saatini yani yarısını kullanabilmiştir. Bu rakam Norveç'te yüzde 72'dir. Peki bu ülkelerde HES yatırımlarından vazgeçilsin diye eylem yapıldığını gördünüz mü? Çünkü bizdeki gibi kendi ülkesine husumet besleyen siyasetçiler ve medya kuruluşları bulamazsınız.”dedi.

Açılışta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 7 noktaya telekonferans sistemi ile bağlandı.  Düzce’yle kurulan bağlantıda Vali Ali Fidan’dan HES hakkında bilgi aldı. Erdoğan’ın talimatından sonra protokolünün butonlara basmasıyla Gölyaka Aksu HES hizmete açıldı.

Açılıştan sonra basın mensuplarına açıklama yapan Vali Ali Fidan, şunları söyledi: “Aksu HES, bölgemizdeki en büyük hidroelektrik santrali. 46.20 MW güce sahip, 141 Milyon KWsaat elektrik üretecek. İlimize hayırlı olsun. Düzce’mizden canlı bağlantıyla tüm Türkiye’ye hitap ettik. HES’ler doğa dostu enerji kaynağı. Böylece bu tesislerin tanıtımı ve teşviki oldu.”  

Bereket Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhan Saldanlı, Aksu Hes’in bölgenin en büyük elektirik santrali olduğuna dikkat çekti.Gölyaka Taşlık Köyündeki Aksu HES 175 Milyon TL’ye mal olurken kurulum gücü 46.20 MW ve yıllık üretimi ise 141 Milyon KWsaat olarak belirtildi. Gölyaka Aksu HES’in ekonomiye katkısı ise 21 Milyon TL olacak.

HABER;s.kaşkır