Akçakoca'nın adı ve tarihiyle özdeşleşmiş Ceneviz Kalesi perişan durumda. Son kar yağışı ve fırtınada ön duvarların yıkılarak yok olma tehlikesi ile karşı karşıya gelen kalenin gün yüzüne çıkarılması için Belediye Başkanı Fikret Albayrak Cenovalılar’la temaslarda bulunuyor. Akçakoca Yeni Sahil Gazetesinde yer alan habere göre, Başkan Albayrak konu ile ilgili olarak Belediye Meclis üyelerini son toplantıda bilgilendirdi.
Uzunca bir zamandır yetkili kurumlar ve kamuoyunda nasıl restore edilebileceği tartışılan ve her seferinde yüksek maliyetin karşılanması için kaynak bulunamayacağı düşüncesiyle hayata geçirilemeyen restorasyon düşüncesi Başkan Albayrak'ın Cenova girişimiyle gerçekleşme ümidini güçlendirdi.
Ocak ayı içinde yapacağı İtalya seyahatinde Cenova idarecileriyle Kalenin restorasyonunu ciddi olarak ele alacaklarının altını çizen Albayrak “Bu ay içinde yapacağım seyahatte Cenova ile kardeş şehir olma girişimlerimiz olacak. Kendilerine Atalarının yüzyıllar önce inşa ettikleri Kalenin restore etmelerini isteyeceğim. AB Ülkesi olmaları bakımından kolaylıkla kredi alabileceklerini sanıyorum. Ön girişimlerimizi sıcak karşıladılar. Gerçekleşmesi halinde bölge tamamen yeni bir projelendirmeye tabi tutulacak. Kültür Bakanlığı, Tabiat ve Kültür Varlıklarını koruma kurulu ile müşterek bir çalışma yapacağız." dedi.

Haber: H. İŞCAN