Düzce Baro Başkanı Av. Azade Ay, Türkiye Barolar Birliği (TBB)’nin, Türkiye genelindeki baroların da desteğini alarak, Avukatlık Kanunun 35/A maddesinde yer alan, uyuşmazlıkların alternatif çözüm yollarından biri olan avukatlara, aldıkları işlerde, dava açılmadan veya dava açılmışsa duruşmaya başlanmadan önce uzlaşma sağlanması hususunda karşı tarafı davet etme yetkisi veren düzenlemesinin hayata geçtiğini bildirdi.

"Toplumsal barış sağlanacak"
Konu ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada ilgili yönetmeliğin Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini de ifade eden Ay, “Bu sayede artık yıllarca süren uyuşmazlıkların çözümü saatler içinde sağlanacak, vatandaşın hakkı en üst seviyede korunacak, toplumsal barış bir nebze olsun sağlanmış olacaktır.” ifadesini kullandı.

35/A Uzlaşması nedir?
35/A Uzlaşması ve temel ilkesinin içeriği hakkında da açıklamalarda bulunan Ay, söz konusu maddeyi "Taraflar arasından ortaya çıkan uyuşmazlığı uzlaşma yöntemiyle en kısa sürede ve en az masrafla çözmek için uygulanacak usul ve esasları belirlemek" olarak özetledi ve ekledi: "Temel ilke, taraf avukatlarının usule ve esasa ilişkin her konuda anlaşması, buna göre uzlaşma görüşmesi talebini kabul edip etmemekte avukatlarının serbest olması, baroların yer ve kolaylaştırıcı avukat sağlamak suretiyle uzlaşmaya destek olmasıdır.”

Taraf avukatları asli unsur
35/A maddesi uzlaşmasında taraf avukatlarının asli unsur olduğuna dikkati çeken Baro Başkanı Ay, “Tarafların görüşmelerinde taraf avukatlarının bulunması ve  uzlaşma tutanağı da mutlak surette  imzalarının bulunması gereklidir.” şeklinde konuştu.

Uyuşmazlıkların tamamında uygulanabilecek
Ay, maddenin hangi uyuşmazlıklarda kullanılabileceğini de belirttiği açıklamasının devamında, “Taraflar kendi iradeleri ile istem sonucunu elde edecekleri uyuşmazlıkların tamamında  uygulanabilir. Bu da oldukça geniş bir alanı kapsamaktadır.” ifadelerini kullandı.

390 başvurudan 71'inde anlaşma sağlandı
1 Ocak 2018 tarihinde zorunlu olarak işçi alacakları konusunda getirilen arabuluculukta, taraf vekillerinin bulunmasının zorunlu olmayışı, özellikle işçi yönünden hak kayıplarını getirdiğini,  işveren yönünden ise uzlaşmanın sağlanamaması sonucunu doğurduğunu dile getiren Baro Başkanı Ay, şöyle devam etti: “Nitekim de Düzce ilinde 1 Ocak 2018 tarihinden bu yana arabuluculuğa 390 başvuru olmuş, ancak bu başvuruların sadece 71 tanesi anlaşma ile sonuçlanmıştır. 35/A maddesi gereğince yapılan uzlaşma çalışmalarında ise taraf vekillerin bulunması ve sürecin bilhassa taraf vekilleri ile yönetileceği göz önünde bulundurulursa, anlaşma ile masadan kalkmak pek mümkün olmayacaktır.” .

Arabuluculukta nisbi, 35/A’da maktu ücret
Üzerinde ısrarla durdukları 35/A maddesinin aynı zamanda masraflı bir yöntem de olmadığını savunan Ay, şunları dile getirdi: “Sadece, baro başkanlığımızdan kolaylaştırıcı avukat istenildiği takdirde, kolaylaştırıcı avukata maktu bir ücret ödenecektir. Bilindiği üzere arabuluculukta, arabulucuya nisbi oranda ücret ödenmektedir. 35/A maddesi gereğince tutulan uzlaşma tutanağı yahut bazı uyuşmazlıkların çözüldüğünü gösteren kısmi uzlaşma tutanağı İİK gereğince ilam niteliğindedir ve herhangi bir yürürlük şerhine de ihtiyaç bulunmamaktadır. Kaldı ki, vatandaşlarımız ilk duruşmaya kadar bu yoldan faydalanacakları gibi ilk duruşmadan sonra ise sulh hükümlerinin izin verdiği ölçüde bu sistemden faydalanabilirler.”

Düzceliler'den destek bekliyor
Ay son olarak meslektaşlarının ve Düzce halkının yararlanacağı 35/A Uzlaşma Odası'nın tefrişatı yapıldığını belirterek, hem Düzceliler'den hem de baroya kayıtlı avukatlardan 35/A maddesi gereğince alternatif çözüm yolunda kendilerine destek verilmesini istedi.

Haber: C.ÜSTÜNER