Düzce’de önceki günlerde patlayan ve şehir merkezinin  26, Yenikent’in ise 30 saatin üzerinde  susuz kalmasına neden olan vana, altyapı konusunun Düzce’nin önümüzdeki dönemde en önemli bir gündem maddesi olacağına işaret ediyor..

Hamidiye Mahallesi Evliye Çelebi Sokak’ta yaşanan başka bir arıza önümüzdeki süreçte altyapı konusunun Düzce’nin en önemli sorunlarından biri olacağını gösterir mahiyette... Sokağa su veren hattın en sonunda bulunan tapanın patlaması sonucu yüzeye çıkan su, sokağın sonunda bulunan ve İstanbul’da bulunduğu için  evinde bulunamayan Cevat Hoşbilir’in evine doldu. Olay yerine gelen Belediye ekipleri  arızayı tamir ederken vidanjörlerle evdeki suyu boşalttılar ama hasar kısa sürede ortadan kaldırılamayacak kadar büyük oldu.

Aslında vana ve tapa patlamadan önce de şehir altyapısının bakıma ve yenilenmeye ihtiyacı olduğuna dair işaretler vardı.Arızaların sık sık yolların kazılmasına neden olduğu yerler, vatandaşların patlayan kanalizasyonlar ile ilgili şikayetlerinin artması hep altyapının ömrünü doldurmaya başlandığına işaret ediyor.

Düzce’de 1984 yılında Turgut Özal’ın başbakan, Selahattin Olcar’ın belediye başkanı olduğu, nüfusunun büyük bölümü gençlerden oluşan Düzce’de pek çok  kişinin hatırlamadığı bir dönemde yapılan kanalizasyon ve su altyapısı o dönemden bu güne kadar hiç bakım görmedi.

 1999 yılında iki deprem yaşayan Sakarya’da altyapı tamamen yenilenirken Düzce’de altyapı konusunda herhangi  bir çalışma yapılmadı.Bunun yerine altyapının  hasar almadan bu iki büyük felaketi atlattığı açıklandı ve defter bu güne kadar kapatıldı.

Düzce’de zeminin yumuşak ve geçirgen bir toprak olması nedeniyle,  kanalizasyon ve su şebekelerinde  oluşan arızaların tamamının tespit edilemediği, Düzce’ye pompalanan su ile sayaçlardan geçen su miktarı arasındaki farkın yüzde altmışlara vurduğu, artık su ve kanalizasyon altyapısının kullanım ömrünün de dolmaya başladığı ve belirli bir süre sonra tamir edilemeyecek hale geleceği değerlendirmeleri yapılıyor.