Düzce halkının en önemli geçim kaynaklarından biri olan fındık için çiftçiler hazırlıklarını yapmaya başladı. Fındık sezonuna hazırlanan çiftçiler tarlalarını anızdan temizlemek için yakma yolunu tercih ediyor. Fındıklıkta anızları yakmak isteyen fındık üreticileri olası bir anız yangınını da tetikliyor. Bilindiği gibi geçtiğimiz yıllarda Düzce’de bu sebebten dolayı bir çok fındıklık yanmış ve büyük maddi hasarlar meydana gelmişti.

Kontrol edilmeyen anız yangınlarına havaların da sıcak gitmesi eklenince önüne geçilemez bir hal alıyor. Bu konu hakkında uyarılarda bulunan yetkililer, fındıklıkta yakılacak ateşlerin kontrollü olarak yakılması gerektiğini ve ateşin fazla büyütülmeden söndürülmesi gerektiğini ifade ediyorlar. Ateş tamamen sönmeden başından ayrılmanın doğru olmayacağını vurgulayan yetkililer, yakılan ateşlerin daha çok fındık ağacının bulunmadığı açık arazilerde yakılması gerektiğini belirterek fındıklıkların bu şekilde temzilenmesi gerektiğinin altını çiziyorlar.

Fındık dallarının arasında yakılan anızların fındığa da zararlı etkisinin olduğunu belirten yetkililer, fındık dallarının ateşten etkilendiği takdirde verimin düşeceğini söylediler.

Tarım İl Müdürlüğü de üreticileri cezai işleme maruz kalmamak amacıyla anız yakmamaları konusunda ikaz ederek yakanların en yakın kolluk kuvvetine bildirmeleri konusunda uyarılarda bulunuyor.

Haber; S. KAŞKIR