Türkiye'ye Sakarya cıvarında girdiği söylenen ve Düzce'yi ilimizin batı yakasında bulunan köylerinden girerek batıdan doğuya ve hatta Çilimli ilçesinde bulunan köylerine de sıçrayan Amerikan Beyaz Kelebeği (ABK) zararlısı şehiriçinde bulunan ağaçları sarınca şehirli isyan etti.

Daha öönce köylerimizin içinde bulunduğu sıkıntıyı yansıtmamızla birlikte Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Özel İdare'nin harekete geçmesini istemiş ilaçlama için Özel İdare'nin bütçe ayırması gerektiğini ifade etmiştik.

İLAÇLAR DEPOLARDA , VATANDAŞ İSYANDA...

Konuyla ilgili olarak yaptığımız küçük bir incelemede ABK zararlısıyla ilgili olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından köy muhtarlıklarına ilaç gönderildiği ancak ilaçların nerede saklandığının bilinmediği gibi yetkililerin girişimde bulunmaması yüzünden muhtarların keyfi uygulamasıyla tam olarak değerlendirilmediği öğrenildi. Köylerde vatandaşların ilaçlamanın zamanını kaçırdığı belirtilirken, larva dönemine giren zararlının bundan sonra daha değişik bir ilaçla yok edilebileceği belirtiliyor.Köylerde dud ağacından başlayıp elma, armut çınar gibi ağaçları saran zararlının fındık ocaklarında bulunan yeşelme de yok ettiği görülüyor.

FINDIK TARLALARINI SARDI

ABK zararlısıyla ilgili  zamanında ilaçlama yapılmaması üzerine fındık bahçelerini de sardığını  belirten vatandaşlar özellikle larva dönemine fındık toplama zamanın rastlaması üzerine fındık toplayan işçilerin fındık tarlalarına girmeye tiskindikleri de gelen haberler arasında..

ŞEHİRLİ BELEDİYEDEN YARDIM İSTİYOR

Köylerde ilaçlar raflarda depolardoa veya başka mekanlarda ilaçlama dönemini geçirmeleri yüzünden kullanılamazken şehir içinde bu yıl ilk kez rastlanan zararlıyla ilgili hiçbir ilaçlama yapılmaması park ve bahçeleri yaşanmaz kıldı.Haber merkezimize ulaşan bilgiler ışığında Düzce merkezde kent parkta aşırı derecede görülen ABK zararlısının mahiyeti ve mücadele yöntemleri konusundaki görüş ve düşüncelerine başvurduk

Köylerde daha fazla bilinçli olan vatandaşlara rağmen şehirde yaşayanların ilk kez gördüğü zararlıyla ilgili vatandaşlar yetkilileri "çare olmaya" davet ettiler. Köylerde muhtarların veya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün depolarında bekletilen ilaçlara inat merkezde vatandaşlar nereye ve hangi kuruma başvuracaklarını bilemedikleri gibi, hangi tür ilacı kullanacaklarını dahi bilememeleri, vatandaşı çaresiz bekleyiş içine sevkediyor. Köylü de şehirli de Amerikan Beyaz Kelebeği Zararlısından kurtulmayı özlemle bekliyor.Düzce Ovası'nın büyük bir bölümünde bulunan yeşil örtüyü katletmeye devam eden zararlıdan şehirli de köylü de bir an evvel kurtulmak istiyor.

Haber: E. TAYHAN