Gümüşova Ziraat Odası tarafından bugün ilk kez ilçede geniş kapsamlı bir tarım toplantısı düzenlendi. Gümüşova Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya Vali Yardımcısı Salih Karabulut, Gümüşova Kaymakamı İsmail Sündük, Düzce Üniversitesi’nde görevli öğretim üyeleri ve çiftçiler katıldı. 

Düzce Üniversitesi öğretim görevlilerinden Doç. Dr. Sevcan Öztemiz’in Amerikan Kelebeği’nden kurtulmanın yollarıyla ilgili çiftçileri bilinçlendirmek amaçlı yaptığı sunum çiftçiler tarafından yoğun ilgi gördü. 

“Yumurtalarını tek yaprağa bırakmıyor”
1975 yılından önce Marmara’ya, 1982’de Karadeniz’e ve 1997 yılında da Düzce’ye giren bu kelebeğin, yumurtalarını ağaçların dallarının ucuna doğru yer alan yapraklara koymayı tercih ettiğini belirten Öztemiz; “Yumurtalarını sadece tek yaprağa bırakmayarak birkaç yaprak ve dalı birleştirebilir. Ve sadece yaprak damarı kalacak şekilde hemen hemen tüm yaprağı tüketiyor.” diye konuşarak kelebeğin zarar verme şekli hakkında bilgilendirdi.

“En az zararı olan tarım ilaçlarını seçin”
Amerikan Beyaz Kelebeği ile mücadele yöntemleri konusunda çiftçilere bilgilendirmelerde bulunan Öztemiz; “Öncelikle mücadeleye gerek olup olmadığına karar verilir. Eğer mücadele gerekli ise öncelikle çevreye en az zararı olan yönteme öncelik verilir. Popülasyon takibi her yıl izlenmeli ve ekonomik zarar eşiğine ulaştığında mücadeleye başlanmalı. Öncelikle kültürel, mekaniksel, fiziksel ve biyolojik mücadele yöntemleri uygulanır. Çevreye faydalı en az zararı olan tarım ilaçları seçilip uygulanır.” diye konuştu.

Mücadele yöntemlerini anlattı
“Bizim için en önemlisi entegre mücadeledir” diyen Öztemiz konuşmasına şöyle devam etti: “Entegre mücadele, bizim için uygun olan tüm mücadele yöntemlerini bir arada kullanmaktır. Bunun takibini önce gözle yapacağız sonra başka alternatiflere yöneleceğiz. Mücadelede ışık tuzağında kelebekler gece ışığa geliyor, içinde de talaşa emdirilmiş bir sıvı var bu onu öldürüyor. Diğeri feromon tuzağı, yani kelebekleri cezp edip öldürür tarım il ve ilçe müdürlüğünden temin edebilirsiniz. Haziran ve ağustos aylarında özellikle daha fazla yayılmadan larva kümeleri kesilip yakılmak suretiyle imha edilmelidir bu da yöntemlerimizden bir tanesi.” dedi.

Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, “Amerikan Beyaz Kelebeği’ne seçenek bırakmayın. Örneğin bahçenizde farklı fındık türleri yetiştirip onlara seçenek sunmayın.” diye vurguladı. 

“Toprak analizini ihtiyaç görmelisiniz”
Düzce Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, müdürlüğünü yaptığı merkez laboratuarında çiftçilerin ihtiyaçlarına ve tarıma yönelik toprak analizleri yaptığını vurgulayarak şu bilgilendirmelerde bulundu: “Size ve tarıma yönelik toprak analizleri yapıyoruz ve hızlı bir şekilde gerçekleştiriyoruz. Analiz ihtiyacına değinmek gerekirse toprağı yaşayan bir canlı olarak düşünmelisiniz ve ihtiyacına göre ilacını vermelisiniz. Ucuz bir analizdir bu ve toprağınızın neye ihtiyacı varsa size hızlıca söylemeye imkan sağlayan bir analizdir bu. Bize numuneleri getirdiğinizde 1 hafta içerisinde size analiz sonucunu veriyoruz ve ne yapmanız gerektiğine dair yorumlarda da bulunuyoruz. Toprak analizini ihtiyaç görmelisiniz”.