Suudi Arabistan'ın, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu tüm ülkelere hac kontenjanlarının yüzde 20 azaltılması yönündeki tartışmalı talebiyle ilgili süreç, olumsuz sonuçlandı. Suudi yönetimi, Türkiye'nin tüm üst düzey diplomatik girişimlerine rağmen Türkiye'ye olumsuz yanıt verdi. Türkiye'den 74 bin hacı adayı Suudi Arabistan'a gidecekti. Arabistan'ın skandal niteliğindeki kararı ile 14 bin hacı adayı elenecek.

Hacı adaylarıyla ilgili şok gelişmenin ardından, ikinci şok haber Ramazan umresi için vize bekleyen 18 bin Türk vatandaşı için geldi. Ramazan ayını kutsal topraklarda geçirmek isteyen 16 bin vatandaşa Suudi yönetimi vize vermedi. Ramazan umresi için toplam 18 bin vatandaş başvuru yaparak, ödemelerini gerçekleştirmiş, vize bekliyordu. Suudi yönetimi Hac kontenjanının azaltılmasına gerekçe olan Kabe inşaatını gerekçe göstererek, sadece 2 bin kişiye vize verdi.

Suudi yönetiminin art arda verdiği kararlar, Türkiye'den 14 bin hacı adayı ve 16 bin umre adayı olmak üzere toplam 30 bin kişiye hayal kırıklığı yaşattı.

Haber: H. İŞCAN