Birçok kanser türünün görülmesi ve ölümlerin genelinin kanserden olması nedeniyle "kanserli köy" olarak anılan Çilimli Esenli Köyü'ndeki durumu, Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi İç hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç Dr. Onur Eşbah bilimsel açıdan değerlendirdi.  Köy halkının tütün veya pirinç ekimine dayandırdığı kanser vakaları ile ilgili Eşbah, şunları söyledi:

"Sonuç olarak kanserde hem genetik hem çevresel faktörler sorumludur. Çevresel faktörlerde kanser gelişiminde etkili. Çilimli'deki köyle ilgili direk tütün, pirinç ekiminden kaynaklanıyor diyemeyiz. Çünkü Anadolu'da yıllardan beri geçim kaynağı bu.  Sadece onları suçlamak doğru değil. Tabi geçmişe göre günümüzde üretim koşulları değişti. Çiftçinin nasıl ilaçlaması konusunda  iyi bilinçlendirilmesi gerekiyor. Belki çiftçi zirai donanımın gerektiği gibi ilaçlandırma yapmıyor yada denetimsiz yapıyor. Tamamen bundan kaynaklanıyor demek doğru değil. Bu suçludur demek spekülasyon olur. Bilimsel dayanağı olmaz. Netleştirmek için geniş çaplı araştırma yapılmalı."

Çilimli Esenli Köyü'nde olduğu gibi Anadolu'da kanser vakalarının yoğun olarak görüldüğü köyler olduğuna dikkat çeken Eşbah, Diyarbakır örneğini verdi.

Eşbah, " Diyarbakır'ın Çermik ilçesi vardı. Hastalar orada bize Çermik hastaları olarak geliyor. Köyde kanser asbestten kaynaklıyor. orada hastalar sık geldiği için inceleme yapılmış. orada insanların Asbest içerikli beyaz toprakla evlerinin sıvaladıkları ortaya çıkmış. Dolayısıyla bu çevresel etmenden kaynaklı. Çilimli için de net konuşmak için araştırma yapmak gerekiyor."ifadelerini kullandı.

Eşbah, Düzce Üniversitesi olarak araştırma yapılması için girişimde bulunabileceklerini dile getirdi ve "Sadece medikal onkoloji değil, halk sağlığı ana bilim dalımız var hastane bünyesinde. multi disipliner bir yaklaşımla böyle bir girişimde bulunabiliriz. "dedi.

Eşbah ayrıca kuyu suyunun mide ve bağırsak kanserine yol açabileceğine dikkat çekti. 
S. KAŞKIR