Türk Toraks Derneği’nden sonra Çevre Mühendisleri Odası da Türkiye’de hava kirliliği oranlarını açıkladı. Türkiye’de sadece 6 ilin partikül madde ve kükürdioksit açısından uygun standartlarda olduğu belirlendi.

Sadece 6 ili temiz çıktı
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası'nın geçtiğimiz yılı baz alan Hava Kirliliği Raporu’na göre; Türkiye’de 81 ilden sadece Artvin, Bitlis, Eskişehir, Yozgat, Kırşehir ve Kırıkkale’nin havası temiz çıktı. Metreküp başına 83 miligram partikül madde düştüğü açıklanan Düzce de havası kirli iller arasında yer aldı.

Kentlerde insan sağlığı açısından büyük bir tehdit oluşturan hava kirliliğine ülke genelinde çözüm bulunması gerektiği art arda açıklanan hava kirliliği raporlarıyla bir kez daha gözler önüne serildi.

“Valilik ve belediyeler acil önlem almalı”
Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, Türkiye’de havanın gittikçe kirlendiğini belirterek, “Türkiye’de hava kirliliği problemi krize dönüşmüş durumda. Valilik ve belediyeler acil önlem almalı.” çağrısı yaptı.

Düzce’de çözüm aranıyor
Diğer taraftan ‘Görünmez katil’ olarak tanımlanan ve bir çok hastalığa kapı aralayan hava kirliliğini en aza indirgemek amacıyla Düzce’de uygulamaya konan “Doğalgazı Yaygınlaştırma Projesi” çalışmaları devam ediyor. Maddi durumu iyi olmayan ailelere Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla doğalgaz yardımı yapılırken, önümüzdeki yıldan itibaren de il merkezinde doğalgaz kullanımı zorunlu hale getirilecek.

Isınma amaçlı kömür kullanımından trafiğe, coğrafi konumundan sanayi tesislerine kadar bir çok nedenle her kış Düzce’de yaşayan vatandaşlara kabus yaşatan kirli havanın bu çalışmalar sonucunda nefes alınabilecek hale gelip gelmeyeceğini zaman gösterecek.

Haber: C. ÜSTÜNER