Dayıbaşı, elçi, çavuş… Bu ve buna benzer birçok kelime, Türkiye’de yaşayan binlerce çocuk için hiçbir anlam ifade etmezken, mevsimlik tarım işçisi çocuklar için anlamı çok net. Sabah erken kalkmak, tarlaya gitmemek için dua etmek, oyun oynayacağın saatlerde fındık toplamak.

 

 

 

 

 

TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) verilerine göre, Türkiye’de 1 milyona yakın çocuk işçi bulunuyor. Bu çocukların yarım milyona yakını, tarım sektöründe çalıştırılıyor. Eğitim ve sağlık hakkı gibi en temel haklardan mahrum edilen çocuk işçilerin yüzde 75’i yılın yarısını çalışarak geçiriyor. Bu da, çocukların eğitim hayatına önce ara vermesine, sonra veda etmesine ve en sonunda da kalıcı yoksullukla karşı karşıya kalmasına neden oluyor.

 

 

EĞİTİM KAMPINA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

İşte bu nedenle Hayata Destek Derneği, Çilimli Kaymakamlığı ile ortaklaşa Düzce'de mevsimlik gezici ve geçici tarım işçiliğinde çocuk işçiliği ile mücadele projesi başlattı. Çilimli'de mevsimlik işçiler için kurulan çadırkent eğitim kampına dönüştürüldü. Para kazanmak için memleketlerinden kilometrelerce uzaklara gelerek yaklaşık 2 ay kalan fındık işçilerinin ve ailelerinin yaşamlarına yakından tanık olmak için önce Çilimli'deki mevsimlik işçilerin çadır kampına ardından fındık işçilerinin çocukları için Çilimli Kapalı Spor Salonu'nda oluşturulan dersliklere konuk oluyoruz.

 

 

ÇADIRKENTTE YAŞAM...

Öğlenden sonra vardığımız kamp alanında çoğunluğunun fındıkta olması nedeniyle bomboş buluyoruz. Sadece yemek, temizlik ve çocuklara bakmaktan sorumlu çadırcıbaşı kadınlar ve yaşı 12'den küçük çocuklar var. Çadırların önlerinde yemek pişirmek ve banyo suyu kaynatmak için ateşte duran siyah kazanlar, iplerde de günboyu çalışan işçilerin terden solmuş çamaşırları asılı. Akşam yemeği telaşının başladığı kampta sac üstünde yufkadan ekmekler yapılıyor. Henüz yaşı fındığa yetmeyen çocuklar ise oradan oraya koşturuyor. Kamptaki kadınlarla bir süre sohbet ettikten sonra spor salonuna geçiyoruz.

 



Ellerine renk renk boyaları alan çocuklar, kendi dünyalarını kağıtlara resmediyor. Gönüllü olarak yazlarını çocuklara ayıran Başkent Üniversitesi'nden Sosyal Hizmet öğrencileri informel eğitim veriyor.

Çilimli Kaymakamı Volkan Barış Göçmez ve Proje Danışmanı Bülent İlik'ten proje hakkında bilgi alıyoruz. Göçmez ve İlik projenin temel amacının yaşam koşullarının iyileştirmek ve çocuk işçileri önlemek olduğunu belirtiyor.

“Ben Çocuğum Haklarım Var” adlı atölyede kendi hayallerini ve haklarını resmediyor, geleceğe yönelik hayaller kuruyor.

 

Çilimli'deki mevsimlik fındık işçileri çadır kampı haberinin devamını ve daha fazlasını Özlem Yavuz'la Haftaya Bakış programında bu akşam 21:00'da Öncü TV ekranlarında izleyebilirsiniz.

 

Haber: S. KAŞKIR