Konuralp beldesinde bir Osmanlı geleneği olan "askıda ekmek", Ramazan ayı dolayısıyla "askıda Kur'an" olarak yaşatılıp, yoksul ailelerin çocuklarının Kur'an-ı Kerim okuması sağlanıyor.

Düz Köyü Merkez Cami İmamı Sezgin Lokum, yaptığı açıklamada, Osmanlı'da 'Askıda Ekmek' diye bir geleneğin olduğunu hatırlatarak, kendilerinin Ramazan ayı olması dolayısıyla bu geleneği 'Askı'da Kur'an' olarak yaşatmaya çalıştıklarını belirtti.

"Osmanlı'da bildiğiniz gibi 'Askıda ekmek' veya 'Askıda gıda kampanyaları' varmış. Zengin insanlar, bakkallara, marketlere giderek, işte bugün 10 tane, 20 tane ekmek parasını bağış olarak verip, daha sonra oradaki market sahibi askıda ilan eder, "Bugün, bakkalımızda 10 tane, 20 tane askıda ekmek var' dermiş. Daha sonra ihtiyaç sahipleri de o markete giderek, 'Bugün burada askıda ekmek var mı?' diye sorar, varsa ihtiyacı kadar olanı kadar alır ve evine dönermiş. Amaç, zenginle fakiri buluşturmak ama kimseyi rencide etmeden, kimsenin gururunu incitmeden buluşturmakmış. Kendilerinin de Düzce'de bu geleneği Kur'an ile yaşatmak istediklerini belirten Lokum, teşvik olması açısından ilk kez 'Askıda Kur'an' kampanyası yapmak istediklerini bildirdi.”

Bu kapsamda bazı kırtasiyelerle anlaştıklarını dile getiren Lokum, "Oralara zengin iş adamları, özellikle Ramazan ayı, Kur'an ayı olması hasebiyle o belirlediğimiz kırtasiyelere giderek, 10, 20, 100 tane Kur'an parasını oraya veriyorlar ve o kırtasiye de bunu 'Askıda Kur'an-ı Kerimimiz var' diye duyuruyor.” İfadelerini kullandı.

“Bizlerde başlatmış olduğumuz Kur'an Kursları'nda yeni Kur'an'a geçen öğrencilerimize teşvik amacıyla gidiyoruz o kırtasiyelere, 'Burada askıda Kur'an-ı Kerim var mı' diye soruyoruz. Eğer var derlerse ihtiyacımız kadar Kur'an-ı Kerim'i alıp, öğrencilerimize dağıtıyoruz. Halktan birisi gidecek. Kırtasiyeciye, Burada askıda Kur'an-ı Kerim var mı' diye soracak. Varsa oradan Kur'an'ını alarak, evinde rahat rahat okuyacak" diye konuştu.

Bu kapsamda Kız Kur'an Kursu hocası Emine Zengin'in, Ramazan ayında kız öğrencilerini aileleriyle buluşturduğunu ifade eden Lokum, Zengin'in askıdan alınan Kur'an-ı Kerimlerin dağıtımını yapacağını kaydetti.

Bugüne kadar erkek öğrencilerine 25 tane Kur'an-ı Kerim dağıttığını, 25 kız Kur'an kursu öğrencisine de Kur'an verileceğine işaret eden Lokum, bu camide askıdan alınan toplamda 50 tane Kur'an Kerim'in dağıtımının yapıldığını bildirdi.

Haber; H. İŞCAN