84 yıl önce Selamlar Köyü’ne gelerek hem köye ismini veren hem de halkla sohbet etme imkanı bulan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gelişi köy meydanında düzenlenen programla kutlandı.

Kutlama programına Düzce Vali Yardımcısı Hasan Ruhi Yaylacı, Gümüşova Kaymakamı İsmail Sündük, İl Jandarma Komutan Vekili Yarbay Serdar Dolu, Gümüşova Belediye Başkanı Ahmet Azap, CHP Düzce İl Başkanı İlhan Duru, Selamlar Köyü Muhtarı Sinan Çiftçi, gaziler ve köy halkı katılırken program Düzce Belediyesi Mehter Takımının gösterisiyle başladı.



Program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

“Türkiye’nin ileriye bakabilmesi geçmişinden kopmamasına bağlıdır”
Günün anlam ve önemine ilişkin açıklamada bulunan Düzce Vali Yardımcısı Hasan Ruhi Yaylacı şu ifadelere yer verdi:

“Burada Atatürk’ün Selamlar Köyü’ne gelişinin 84. yılını kutlamak için toplanmış bulunuyoruz. İnsanlar geçmişini iyi bilmelidir ki geleceğine daha iyi bakabilsinler. Gençlerimiz Atatürk’ü örnek alarak, hem devleti hem milleti örnek alarak iş yapmaları, geçmişten ilham almalıdır. Gençlerimizin geçmişe bakarak devlet için canlarını veren şehitlerimizi ve kanlarını akıtan gazilerimizi unutmamaları gerekir. Bugün Türkiye’nin ileriye bakabilmesi geçmişinden kopmamasına bağlıdır. Birlik ve beraberlik içinde olması da önemlidir. İnanıyorum ki sizler de bu töreni yıllarca devam ettirerek Atatürk’e sevginizi gösterirsiniz.”



“Bizim birlik ve beraberliğimizi temsilidir”
Gümüşova Kaymakamı İsmail Sündük ise yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

“Kahraman şehit askerlerimizi rahmet ve şükranla anıyoruz. Atatürk’ün Selamlar Köyü’ne ziyareti uzun yıllardır burada kutlanıyor. Bu da milli içeceğimiz olan ayranla kutlanmakta. Tabi ki bu ayran bizim birlik ve beraberliğimizin temsilidir. Ben bugün burada bulunmaktan, böyle bir günü sizinle birlikte kutlamaktan duyduğum memnuniyeti belirtmek istiyorum.”



“Bu köyde muhtarlık yapmaktan onur ve gurur duyuyorum”
Son olarak konuşma yapan Selamlar Köyü Muhtarı Sinan Çiftçi de su ifadelerde bulundu:

“Mustafa Kemal Atatürk, 18 Temmuz 1934 yılında yurt gezilerinde Düzce’ye bağlı Selamlar Köyü’ne uğramıştır. Eski adı İbrahim Ağa olan köye uğramış Hafız Ahmet Hassan önderliğinde coşkulu bir karşılama yapılmıştır. Köylünün ikram ettiği ayranı içmiş, ilgiden duyduğu mutluluğu dile getirmiştir ve köyün adını Selamlar Köyü olarak değiştirmiştir. Değerli misafirler köyümüz çalışan insanları, saygıdeğer kişiliğiyle tanınmıştır. Bu köyde muhtarlık yapmaktan onur ve gurur duyuyorum.”



Konuşmaların ardından köy okulunda okuyan öğrenciler Zehra Cebeci ve Bilgen Zeynep Alkan Atatürk şiirleri okurken saz ustası Fuat Yavuz da Atatürk’ün sevdiği şarkıları sazıyla çaldı.



Bisiklet Kulübü Türk Bayrağı’nı teslim etti
Program 10 kişilik Düzce Bisiklet Kulübü üyelerinin Anıt Kabir’e giderek aldıkları Türk bayrağını köye getirip takdim etmesiyle devam etti. Kulüp Başkanı Birol Aksu, Türk Bayrağı’nı 3 kez öpüp alnına koyarak Vali Yardımcısı Hasan Ruhi Yaylacı’ya teslim etti. Yaylacı da Şanlı Türk Bayrağı’nı 3 kez öpüp alnına koyarak teslim aldı. Yaylacı Ankara’dan gelen ekipteki herkesin boynuna madalyalarını astı. 

Haber: M.AYDIN