Türkiye'de, Türk basınında sansürün kaldırılmasının yıldönümü olarak her yılın 24 Temmuz’unda kutlanan Gazeteciler ve Basın Bayramı olması dolayısıyla Düzce Baro Başkanı Azade Ay, Öncü TV’yi ziyaret etti. Öncü TV’nin Cedidiye Mahallesi’nde bulunan yayın binasını ziyaret eden Ay burada, Öncü RTV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mukadder Deveci ve çalışanlarla bir araya geldi.

“İşlerinde başarılar diliyorum”
“Bugün basında sansürün kaldırılmasının yıldönümüdür” diyen Ay, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nın önemini anlattığı konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ahmet Cevdet Efendi ve Mikran Efendi’nin izinden yürüyen tüm gazetecilerin önü aydınlık olsun. Düzce yerel basınına temennim kaynağına sorarak bu işi yapmalarıdır. Benim isteğim kendilerinden budur.  Onlar da bizim gibi emekçiler destekliyorum. İşlerinde başarılar diliyorum.”

“Düzce’de faaliyet gösteren tüm STK ve okulların ihtiyacına yönelik bir salon olacak”
Düzce Barosu’na kazandırılması planlanan ek hizmet binasının yapım işlerine ilişkin de bir değerlendirme yapan Başkan Ay, şu ifadelerde bulundu:

“Bundan önceki dönemde alınmış bir çatı katı vardı ama yeterli değildi. Ben yeniden projelendirdim orayı. Bin 250 metre kapalı alanımız olacak bu proje bittiği zaman. İçinde konferans salonu, idari bölümler ve avukatların kullanabileceği bir kafeterya tanzim edildi. Yaklaşık 40 yıl baromuzun ihtiyacını karşılayacak düzeydedir. Sadece bizim açımızdan değil Düzce’de faaliyet gösteren STK ve okulların ihtiyacına yönelik bir salondur. Tahminim 1 Eylül’de açılışımızı yapacağız.”

“Merkezde 30 kadın 3 erkek avukat görevli”
Düzce Barosu’nda faaliyet gösteren Çocuk Hakları Merkezi’nin sunduğu hizmetleri anlatan Ay, “Baromuzda faaliyet gösteren Çocuk ve Kadın Hakları Merkezimiz var. Şiddet gören kadın ve çocuklara destek hizmeti sağlıyoruz. Yaşama rantabl olarak yerleşmelerini sağlıyoruz, davalarını üstleniyoruz. Merkezde 30 kadın 3 erkek avukat görevli. Çalışmalarından son derece memnunum. Çok güzel işler yaptılar” diye konuştu.



“Erkek çocuklarınıza prens gibi davranmayın”
Kadın ve çocuklara yönelik şiddet, cinsel istismar ve tecavüz olaylarının önüne geçmek amacıyla önerilerde bulunan Ay, şu ifadelerde bulundu:

“Önce anaokulundan başlayarak sistematik bir eğitim vermemiz gerekiyor. Çocuk karşı cinsin öteki olmadığını anlamalı ve onunla kardeşçe yaşamayı öğrenmeli. Bakın Türkiye’de pedofili yok. Fail burada şuna katlanıyor. Bizde mahalle baskısı var. Tecavüze uğrayan çocuk ya da kadın zaten bizde suçlanıyor. Mahalle baskısından dolayı aile ve çevresinden dışlanacağını düşünüyor. Ama dışlanmayacağını düşünenler buraya geliyor. Adliyeye yansıyan olaylardan kat be kat fazlası var. Aileler de gizliyor. Merkezin takibini yaptığı bir olayda, köyde yaşayan cinsel istismar mağduru ve ailesinin köyden gitmesini istiyor köylü. Fail de işte buna güvenerek saklanıyor. Zaten söylenemez diyerek gizli kalacağını düşünüyor. Ben buradan annelere sesleniyorum, lütfen erkek çocuklarınıza birer prens olarak davranmayın. Kardeşi cinsin onun kardeşi olduğuna inandırın. Erkek çocuğudur yapar demeyin. Bu ailede başlar. Öğretmenlere sesleniyor, onları ayrı sıralara oturtmayın, birbirinin kardeşi olduğunu bilsinler, anlasınlar.”

Haber: Ö.YILMAZ