Düzce Belediyesi tarafından 4 Temmuz gecesi araç trafiğine kapatılarak yayalaştırılan İstanbul Caddesi'nde bulunan aydınlatmalar hem maliyeti hem de dekoratif olarak nitelendirilen şekilleri ile uzun süre tartışıldı. Düzce’nin gündeminde öne çıkan konular hakkında sokağın nabzını tutan Öncü Haber ekibi bu kez ‘aydınlatmalar’ hakkında vatandaşlardan yerinde görüş aldı. Cadde üzerinde yürüyen Düzceliler’den bazıları uzatılan mikrofona yatırımla ilgili olumlu düşüncelerini dile getirirken, bazıları ise sert söylemlerle eleştiri oklarını Düzce Belediyesi’ne yöneltti.

‘’Mahvettiler Düzce’yi’’
Mikrofon uzattığımız Ali Yüksel, aydınlatmalar hakkında fikirlerini şöyle dile getirdi: “Işıklar çok güzel olmuş, bizde şimdi onu konuşuyorduk. Trafik mahvoldu, okullar açıldığı zaman ne olacak? Bu tramvay yolu da kapatacak, nasıl olacak bilmiyoruz. Işıklar diğer şehirlere bakıldığı zaman tamam çok güzel ama başka yere yapılsaydı daha iyiydi.  Merkezleri canlandırabilirlerdi, Kızılay Meydanı’nı canlandırabilirlerdi. Ama burası hiç olmadı. Düzce’de daha makul yerler canlanabilirdi. Kör noktalar canlanabilirdi. Bu cadde zaten canlı burası meydan. Meydan olduğu için burayı bu kadar yapmaya gerek yoktu. Diyorum ya mahvettiler Düzce’yi, okullar açıldığı zaman göreceğiz. İnşallah hayırlı olur.”

“Düzce’de ilk defa böyle şeyler oluyor”
“Gayet güzel, bir şehir olduğunu anladım ilk kez” diyen Hüseyin Özer, “Daha farklı nasıl olur diye hiç düşünmedik, Düzce’de ilk defa böyle şeyler olduğu için daha iyisini düşünmedik. Yıllar sonra ilk defa yapılan bir şey yani, biz beğeniyoruz.” dedi.

“Işıklar harika, motosikletler sorun”
Trafik ve zabıta ekiplerinin ceza uygulamasına rağmen yaya yolunu kullanan bisiklet ve motosikletten dolayı huzursuz olduğunu ifade eden Cevat Çatalbaş, aydınlatmaları beğendiğini ifade etti. Çatalbaş, “Işıklar çok güzel, yalnız bu bisikletlere, motosikletlere artık bir şey demiyorum yani. Ceza uygulanmasına rağmen aynı onun yolu gibi gidip geliyor ama ışıklar çok güzel olmuş, harika olmuş.” diye konuştu.

“Çok sık ve fuzuli olduğunu düşünüyorum’’
İstanbul Caddesi’ndeki aydınlatma çalışmaları sonrasında ortaya çıkan görsellik hakkında fikirlerini aldığımız vatandaşlardan bazıları ise yatırımın fuzuli olduğunu savundu.
“Burası yaya yolu, burada bir de bisiklet yolu olması gerekiyor, ben çocuğumun burada elinden tutmadan yürütemem, motor mu çarptı, bisiklet mi çarptı diye. Bir anlamı kalmadı yani yaya yolunun.” diyen Emine Çatalbaş, “Bu ışıkları da çok mantıklı bulmuyorum. Görsellik olarak güzel, ama çok sık ve fuzuli olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

‘’Ayağında ayakkabı olmayan birinin gidip de mücevher almasına benziyor”
“Daha güzel yatırımlar olabilirdi.” diyen Burak İnanç ise “En azından ışıklardan ziyade biraz yukarıya bakacağımıza aşağıya önümüze bakabilseydik daha mantıklı sonuçlar alabilirdik, yerler mermer biliyorsunuz, mermer de karda, kışta kayar. Bence daha güzel yatırımlar olabilirdi. Işıklar görsellik açısında evet güzel, tamam. Ama bu, ayağında ayakkabı olmayan birinin gidip de mücevher almasına benzer.”  ifadelerini kullandı.

“Pavyonlar Caddesi’ne döndü”
İstanbul Caddesi aydınlatmaları ile ilgili fikirlerini mikrofonumuza ileten Adnan Kaçar ise “Aydınlatmaları hiç iyi görmüyorum, dinimizde israf haram. Düzce’nin ana caddesi olan, kalbi olan bir caddenin trafiğe kapatılmasını da tasvip etmedim.” dedi. Konuşmasına devam eden Kaçar, “Esnaf da memnun değil, bu ışıkların ekonomik ömrü uzun değil, bir yağmur, bir fırtına görsün bunlar zaten gidici. Burası Şanzalize Bulvarı’na döndü, yani affedersiniz Pavyonlar Caddesi’ne döndü. Ben tasvip etmiyorum. Dinimizde israf haram, bu kadar parayı borçlu bir belediye neon ışıklarına gömmemesi lazım.” şeklinde konuştu.

‘’Bisiklet yolunu bozmamış olsalardı iyi olacaktı.’’
İstanbul Caddesi üzerinde bir grup bisikletli gencin kameramıza denk gelmesiyle mikrofonlarımızı bisiklet kullanıcılarına yönelttik. Bisiklet yolu talep eden gençlerden Furkan Yücel, “Işıklar aslında güzel oldu, bayağı bir renk kattı ama şu bisiklet yolunu bozmamış olsalardı iyi olacaktı. En kısa zamanda tekrar yapılmasını diliyoruz.” derken, Oğuzhan Keskin ise ‘’Işıklandırmayı çok beğendim, fakat bisiklet yolu istiyoruz.” ifadesini kullandı.

‘’Fiyatları konusunda çelişkimiz var’’
Aydınlatmaların fiyatı ile ilgili soru işaretlerinin oluştuğunu ifade eden Selim Cicu, “Düzce’nin yeni ışıklandırmalarından görüntü olarak memnunuz tabii ama fiyatları konusunda bir çelişkimiz var.” Dedi. Berkin Kemaloğlu ise “Işıklandırma, Düzce’ye dışarıdan gelen misafirler için güzel bir görüntü ancak şimdi maliyeti de, belediyemizin durumu da önemli. Görsel olarak güzel ama aydınlatma açısından zayıf buluyorum.” yorumunda bulundu.