"Başkanlar Manşet'e anlatıyor" röportaj serimizin bu haftaki konuğu Gümüşova Belediye Başkanı Ahmet Azap oldu. Göreve gelmesinin üzerinden geçen 4 yıllık süreçte ilçede yapılan çalışma ve projelerden bahseden Başkan Azap, ayrıca sorun olmaktan çıkardıkları başta su olmak üzere alt ve üst yapı çalışmalarına yönelik detaylı bilgiler verdi.

"Piyasaya olan borçları 2015 yılında bitirdik"
İlk olarak açıklamasına 2014 Yerel Seçimleri sonrası göreve geldiklerinde belediyenin mali durumundan bahsederek başlayan Azap, şu ifadeleri kullandı: "Biz göreve geldiğimiz 4 yıl önce belediyenin mali durumu ile ilgili sıkıntılar, toplu konutla ilgili sıkıntılar, içme suyu sıkıntıları, imar planı ile ilgili sıkıntılar, alt yapı sorunları, yol benzeri sorunlar, sosyal alanla ilgili sorunlar bunların hepsi vardı ve bunlarla yüz yüze kaldık. Öncelikle başladığımız konu belediyenin mali yapısıyla ilgili sorunları çözmek oldu. Bizim o zamanki bütçemiz 8.5 -9 milyon TL civarındaydı. Piyasa ve devlet borçlarının toplamı 14 milyon TL civarındaydı yaklaşık olarak. Bunun 7,5 milyonu piyasaya olan borçtu. Devlete olan borçlar çıkan iki tane yapılandırma kanunu ile beraber taksitlendirildi ve her ay bizim hak edişlerimizinden kesiliyor. Piyasaya olan borçları da 2015'te bitirmiştik. En son Ali Özbek Parkı Projesi kapsamında ihaleli bir işimiz vardı. Bu sıkıntılı bir konuydu. Onun olduğu yerin bir kısmına da meslek yüksekokulunu aktarmayı planlıyoruz onu çözdük.

"Revizeden sonra imar alanı 2200 hektara çıktı"
İmar planlarıyla ilgili revizeler yaptıklarını belirten Başkan Azap, "İmar planının revizesinden sonra  bizim imar alanımız 2200 hektara çıktı. Bu imar planı revizesinden sonra  da organize sanayi bölgesinin çalışmaları devam etti ve onun son aşamasına gelindi. Peşinden bu imar revizesinden sonra müteahhitlerin önü açılmış oldu ve imar uygulamaları yapılarak daha rahat ortam sağlamış oldu. Bu arada TOKİ ile görüşmelerimiz oldu ve 2+1 şeklinde 190 konut yapıldı. İlçeye kazandırılan yeni TOKİ konutlarının anahtar teslimleri yapılarak yaşam başladı.


 

"Yapılacak içme suyu arıtma tesisi ile ilçemiz içilebilir kalitede suya kavuşacak"
İlçede belediye eliyle yürütülen altyapı çalışmaları hakkında bilgiler veren Başkan Ahmet Azap, şunları kaydetti: "İçme suyu ve kanalizasyon hatlarını yeniledik. Esas uğraştığımız konu ise içme suyu hatları ile ilgili oldu. Yaklaşık 8 milyon TL civarında bir yatırımla ana ve tali boru değişimleri yapıldı. Sondaj kuyularımızın yenilenmesine yönelik çalışmalar yürütüldü. Böylelikle içmesuyunun miktarı ile ilgili hiçbir sorun kalmadı. Bizim göreve geldiğimizde en büyük sorunlarımızdan biri olan içme suyunun kalitesi ile ilgiliydi. Bununla ilgili de göreve geldikten sonra içme suyu arıtma tesisi ve depo kurulmasına yönelik İller Bankası'na bir proje hazırlattık. Proje ihaleye çıkma aşamasına geldi. Yaklaşık 2 bin metreküp civarında yeni depo yapılıyor. Bunun birisi başladı şuanda. Kültür Mahallesi'nde yapılacak içme suyu arıtma tesisi ile ilçemiz içilebilir kalitede suya da kavuşmuş olacak. Merkez ilçe ile birlikte toplam 5 köyün su ihtiyacını da karşılıyoruz. Yine buna 4 köy daha ilave olacak. Yaklaşık olarak bizim nüfusumuz 7 bin 200 ama günlük 15-16 bin civarında nüfusa su veriyoruz."

3 OSB'nin toplamından büyük bir alana sahip
Düzce'nin en büyük OSB'si olma özelliği taşıyan Gümüşova Organize Sanayi Bölgesi'nde yürütülen çalışmalara ilişkin ise Başkan Azap, şöyle konuştu: "Bizim OSB'miz toplam 360 hektar bir alana sahip. Düzce 1. OSB'nin alanı 170 hektar, 2. OSB'nin alanı 80 hektar ve Çilimli OSB'nin alanı ise 70 hektar civarında... Bunların toplamından aşağı-yukarı 50-60 hektar daha fazla bir alan. Bu alanla ilk başvuru 2012 yılında yapılmış, ondan sonra herhangi bir gelişme yaşanmamıştı. 2014 yılında göreve geldiğimizde mevcut fabrikalara yönelik ıslah çalışmalarına başladık ve 2016 yılında ıslah çalışmaları tamamlandı. Islah olan Gümüşova OSB 2016 yılında normal OSB statüsüne gelmiş oldu. 2016 yılından itibaren Gümüşova OSB Türkiye'nin 311. OSB'si olarak faaliyetini sürdürüyor. 2016 yılından bugüne kadar şuan 360 hektar alana ulaşan organize sanayi bölgesinin genişlemesine dönük çalışmalar yapıldı. Bu hafta cuma günü itibariyle de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan da genişlemesi kararı geliyor. Tabii bu arada yatırımlar da durmadı. Peşinden devam etti. Bizim dönemimizde 24-25 yeni firmaya yer verdik. Yani OSB ve OSB dışında sanayi ruhsatı verdik." 

50-60 bin kişiye istihdam sağlayacak
Bu alanın komple olarak sanayiye açılması ile birlikte 50-60 bin kişiye istihdam sağlayacağını vurgulayan Azap, "Gümüşova OSB, Düzce'nin amiral gemisi oldu. Buraya nitelikli firmaların gelmesi ile hem ilçemizin Türkiye çapında hem de belki dünya çapında tanınmasını sağlayacak. Aynı zamanda bizim insanlarımızın ekonomisine katkı sağlayacak.

"Nitelikli, uzun soluklu ve istihdamı yüksek olan projelere yer veriyoruz"
"İlçeye yapılmak istenen yatırımlarda seçici misiniz?" sorusuna ise Gümüşova Belediye Başkanı Ahmet Azap şu yanıtı verdi: "Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Faruk Özlü ile Sayın Valimizin başkanlığında yaptığımız toplantılarda konuştuğumuz konuların başında  bu geliyor. Biz prensipte bir karar aldık; nitelikli, uzun soluklu ve istihdamı yüksek olan projelere yer veriyoruz. Ayrıca bizim ilçemizde alanlarımız zaten kısıtlı, bu alanları çar-çur etme lüksümüz de yok. Çevre konusunda da duyarlılık göstererek, mümkün olduğunda etkileri az tesisleri tercih ediyoruz.

Gümüşova Meslek Yüksekokulu yeni binaya kavuşacak
Düzce Üniversitesi Gümüşova Meslek Yüksekokulu'nun mevcut binasının artık yeterli gelmemesi nedeniyle okula yeni bina kazandırılması için kolları sıvadıklarını da açıklayan Azap, şöyle konuştu: "Okulumuzda kapasite yetersizliği var. Bu sıkıntıyı aşmak için üniversite ile görüştük. Şuanda yeni bina yapımına yönelik ihale sürecindeyiz. Yakın zamanda ihaleye çıkacağız. Bu bina yapıldığı zaman yaklaşık 2 bin öğrenciye hitap edecek. Hem idari binası hem laboratuarı olacak. Hepsi birlikte mini bir kampüs olacak. Kültür Mahallesi Okullar Bölgesi'nde bu projemizi yakın zamanda hayata geçireceğiz. Ayrıca belediyenin kendi yerine yapacağı bu proje ile bölgede bulunan atıl binamızı da değerlendirmiş olacağız.

"Bizim OSB'de nitelikli elemana ihtiyacımız var." diyen Başkan Ahmet Azap, ihtiyaç olması halinde üniversite yönetimi ile de yapılacak görüşmeler sonucu yüksekokula yeni bölümler kazandırılabileceğini sinyalini verdi.

Haber: C.ÜSTÜNER