Erdemliler Derneği'nin İçişleri Bakanlığı destekli "Geleneklerimizle Güçlüyüz" projesi kapsamında asker uğurlama merasimleri yeniden canlandırıldı. Bu kapsamda 1996-1 tertip askere gidecek Mehmetçik adayları hediyeler, bahşişler, dualarla uğurlanıyor. Çilimli’deki uğurlamalarda mahalle ve köylerinde yemeğe davet edilen asker adayları büyüklerle buluşturuluyor. Bu ziyafetlerde vatani görevini yerine getirmeye hazırlanan gençlere büyükler, bir yandan asker anılarını anlatıyor bir yandan da nasihatler de bulunuyor. Gençler askere, dualar, hediyeler ve bahşişlerle uğurlanıyor.



Aynı heyecanla devam ediyor

Kandil ve cenaze geleneklerinden sonra eski dönemin asker uğurlama adetlerini günümüze taşıyan Erdemliler Derneği'nin Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Bozdemir, “1826  tarihinde Yeniçeri  Ocakları'nın kaldırılmasından sonra yeniden yapılandırılan ordunun adının Peygamber Ocağı  (Asakir-i Mansure-i Muhammediye) olarak isimlendirilmesinden bu yana her vatan evladı davullarla, zurnalarla, dualarla askere uğurlanır oldu. Her asker adayı kendi kültür grubuna has geleneklerle peygamber ocağına yolcu edildi ve Mehmetçik ismini aldı. Asker millet olarak bilinen  tarihin hiçbir döneminde devletsiz kalmamış aziz milletimizin kadim geleneklerinden olan asker uğurlama geleneklerimiz geçmişten bugüne hiç eskimeden, sürekli aynı heyecanla süre gelmiş ve aynı heyecanla devam etmektedir." ifadelerini kullandı.


Askere uğurlama gelenekleri

Bozdemir, geleneklere ilişkin ise şu bilgileri verdi: "Her kültür grubunda özel bir yere sahip olan asker uğurlama merasimleri küçük farklılıklar gösterse de özünde, her vatan evladının yapması gereken bir vatan borcu olarak kabul ediliyor.

Peygamber Ocağına uğurlanan vatan evlatları  birliklerine gitmeden önce, Manavlar (Yerli Türkler)'da asker evine toplanan komşu, akraba ve arkadaşları tarafından ziyaret edilen mehmetçik adaylarıyla helalleşiliyor, dualar ediliyor ve cebine bahşişler sıkıştırılıyor,

Muhacirler (Balkan Türkleri)'de ise asker adayı  akrabaları, komşuları, mahalle ve köy ileri gelenleri tarafından yemeğe davet ediliyor bu yemeklerde askerlik anılarını anlatan büyükler gençlere nasihatlerde bulunuyorlar ve helalleşilirken gençlerin ceplerine bahşişler sıkıştırılıyor.

Kafkasyalılar (Gürcüler, Çerkezler, Hemşinliler) ve Karadenizliler de ise asker adayları akraba ve komşularını dolaşarak helalleşiyor, hayır dualarını istiyor. 

"Allah kavuştursun" ve "Gözün aydın" ziyaretleri

Bu ziyaretlerin olmazsa olmazı asker adayları dualarla uğurlanırken ceplerine harçlıklar konulması oluyor. Her aile imkanları ölçüsünde Peygamber ocağına uğurladıkları evlatları için evlerinde veya camilerde mevlit, Yasin okumaları yaptırdıkları gibi bazı yerlerde de gençlere "asker eğlencesi" adı altında eğlenceler tertip ediyor. Bazı aileler evlatlarını kışla kapısına kadar götürürken çoğunlukla asker adayları terminallerde davullarla, dualarla birliklerine uğurlanıyor. Oğlu askere giden ailelere akraba, komşuları "Allah kavuştursun", askerden gelenlerin ailelerine ise "Gözün aydın" ziyaretleri yapıyor."

Erdemliler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Bozdemir, açıklamasını şu sözlerle noktaladı: "Vatan borcu ödenip terhis olunduktan sonra vatan borcunu ödemenin mutluluğu, toplum içinde saygınlığı ve ömür boyu sürecek ve daima yâd edilecek asker arkadaşlığı kalır hayatımızda.Peygamber ocağına uğurladığımız tüm Mehmetçiklerimize hayır dua ve selam olsun.”  

haber;C.ÜSTÜNER