Özellikle D 100 ve D 655 karayollarının çevresinde rastlanan metruk yapılar, çöp ve moloz yığınlarının yarattığı kötü görünümün önüne geçilebilmesi amacıyla yapılması gerekenlerle ilgili olarak hazırlanan “Bahar Temizliği Projesi kapsamında geniş katılımlı bir toplantı düzenlendi. 

Toplantıya düzce Valisi Bülent Kılınç, Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş ve ilçe belediye başkanları, kaymakamlar, Daire Müdürleri ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinden oluşan kalabalık bir topluluk katıldı.

Toplantının açış konuşmasını yapan Düzce Valisi Bülent Kılınç, Küçük müdahalelerle çevremizde önemli değişiklikler gerçekleştirilebileceğini söyledi. Kılınç, metruk binaların onarımı, sundurma tipi yapıların ortadan kaldırılması, çöp ve moloz yığınlarının temizlenmesi, yola cephesi olan evlerin badanalanması suretiyle görüntü kirliliğinin büyük bölümünün ortadan kaldırılabileceğini söyledi.Kirlilik konusunda somut örnekler de veren Kılınç,. Geçtiğimiz günlerde ilimize gelen iki tanınmış öğretim görevlisi olan Üstün Dökmen ve Hasan Savaş Akat’ın ilimizin yaşanabilirliği konusunda kuşkularını dile getirdiklerini belirtirken, Cumayeri’nde katıldığı rafting sırasında olağandışı güzellikte bir parkura sahip olunmasına karşılık, Melen’in iki yanının çöp nedeniyle görünmez durumda olduğunu söyledi.

Yapılacak çalışmalarda vatandaşı odak olarak almanın gerekli olduğuna işaret eden Kılınç, ekonomik gerekçelerin bahane olamayacağını, istendiği zaman başarılı olmamak için bir neden bulunmadığını sözlerine ekledi...

Çevre ve orman Müdürü Oğuz Bayazıt’ın Katı Atık Kontrol Yönetmeliği, atık türleri, cezalar ve hafriyatlar ile ilgili olarak sinevizyon desteği ile gerçekleştirdiği sunumun ardından Belediye Başkanları, Kaymakamlar ve Sivil toplum örgütleri söz aldı.

Başkan Keleş ve belediye başkanları konu hakkında önemli çalışmalar yapmalarına rağmen  eksikliklerin de olduğuna dikkat çekerken, ilgili daire müdürleri kampanya ve eğitim çalışmalarının önemine işaret ettiler.

Sivil toplum örgütlerinin çalışmanın özele indirgenmemesi, tüm çevre sorunlarının bütüncül bir paket olarak değerlendirilmesine yönelik taleplerini dile getirmesi de dikkat çekti.

Önerileri dinleyen Kılınç, artık sahaya inme zamanının geldiğini, Vatandaşın konu hakkında bilinçlendirilmesinin yanı sıra, kısa vadede küçük de olsa bir değişikliğin yapılması gerekliliğine işaret etti.

D100 karayolu ile ilgili benzeri bir çalışma 1983 yılında Selahattin Çetiner’in  İçişleri Bakanlığı sırasında Ankara-İstanbul arasında tüm yerleşim birimlerinde uygulanmış, projenin bir süre başarılı olmasına karşılık, sürekliliği olmadığı için yine eski görüntüler ortaya çıkmıştı.