Son sayımda Düzce’nin nüfusu 355 bin 549 kişi oldu.  Nüfus artıyor, buna bağlı olarak da araç sayısı artıyor, eksik trafik bilinci ve geçmişimizin mirası olan çarpık yapılaşma da olunca haliyle ‘trafik sorunu’ da kaçınılmaz oluyor. Düzce’de trafik ile ilgili en büyük sorunlardan biri de otopark…

OTOPARK SERTİFİKASI SATILACAK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, başta büyükşehirler olmak üzere ülke genelinde yaşanan otopark sorununu kökten çözmeye hazırlanıyor. Bakanlığın ilk defa başlatacağı “otopark sertifikası” uygulamasıyla, bölgeden ya da belediyelerce işletilen yol boyu otoparklardan her daire için bir yer ayrılacak, bu bölüm tapuda tescillenerek daireyle birlikte alınıp satılacak. 
Türkiye’de ilk olacak “otopark sertifikası” uygulamasından, belediyelerin “otopark hesabı” oluşturmasına kadar getirilecek birçok  düzenlemeyle, Türkiye’de park yeri sorununun yaşanmadığı yeni bir dönem başlatılması planlanıyor.

KONTROLSÜZ OTOPARK İŞLETMECİLİĞİ ORTADAN KALDIRILACAK

Belediyelerin, otoparkla ilgili düzenleme yetkileri bulunmasına karşın işletmeciliğine yönelik kanundan gelen yetkileri bulunmuyor. Düzenlemeyle, artık otoparkların tasarımından yapımına ve işletmesine kadar bütün yetkiler belediyelere verilecek. Böylece bu konudaki boşluk giderilerek, kontrolsüz  otopark işletmeciliği ortadan kaldırılacak. Kanunda, belediyelerin otopark hesabı oluşturmasına yönelik bir düzenleme de bulunacak. Otopark işletmeciliğinden elde edilen tüm gelirler bu hesapta toplanacak. Bu gelirin de sadece yeni otopark alanları oluşturulması, kamulaştırma yapılması ve otoparkların inşası ile işletmesinde kullanılması zorunlu tutulacak.