Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Düzce İl Temsilcisi Ulviye Dikmen ile Doğayı ve Hayvanı Koruma Derneği (DOHAYCAN) Başkan Mükafat Ata, yaptıkları yazılı basın açıklamaları ile Düzce’ye kazandırılacak “Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Projesi’nin arkasındayız!” mesajı verdi. Akçakoca’nın Subaşı Köyü sınırlarında bulunan Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından tahsis edilen alanda nisan ayında inşaatına başlanacak projenin Düzce için önemli bir ihtiyaç olduğuna işaret eden, hayvan hakları savunuları, milletvekilliği adaylığından bu yana bu yatırım için çalışan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’ye teşekkür etti.

“‘Bırakalım açlıktan ve susuzluktan ölsünler’in vebali ağırdır”
Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Düzce İl Temsilcisi Ulviye Dikmen, yıllardır sokağın sahipleri ve güzelleri için bir şeyler yapabilmenin zorluğunu yaşadıklarını belirterek, şöyle devam etti: “Çalmadığımız kapı, yalvar yakar olmadığımız yönetici kalmadı. Sokakta beslemeye çalıştığımız her hayvan için duymadığımız olumsuz sözler de kalmadı. “Bırakalım açlıktan ve susuzluktan ölsünler”in vebali ağırdır. Düzce’de kurulan barınakta, bakımı sağlanmaya çalışılan hayvanlarımız için de çok olumsuz sözler söylendi. Sonuçta yaratılan canlılar içindir, verilen tüm mücadele. Onların yaşama haklarını, biz istediğimiz için yok etme hakkımızın olmadığını anlamada ve de anlatmada çok zorlanıyoruz.”

“Sayın Faruk Özlü’ye bu çok duyarlı ve insani olan çalışmaları için teşekkür ediyorum”
Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nin Bakan Özlü’nün bir eseri olduğuna dikkat çeken Dikmen, “Düzce’de bir ilk olacak olan, sokak hayvanlarını rehabilite edecek, yaşam koşullarını iyileştirecek ve de yaşama, yani öldürmeden hakça yaşayabilme şansını verebilecek bir çalışma, Bakanımız Sayın Faruk Özlü tarafından gerçekleştiriliyor. Sayın Faruk Özlü beyefendiye bu çok duyarlı ve insani olan çalışmaları için memleketimiz Düzce’de yaşayan tüm canlılar adına teşekkür ediyorum. Çok zor anlaşılacak ama bir o kadar da ulvi bir çalışma için tüm hayvan severler adına da teşekkür ediyorum. Tepkilerin olacağını, böyle bir çalışmanın kendi yörelerin de istemeyecek çok kişilerin varlığını da  çok iyi biliyorum. Ama Düzce memlekette yaşayan biri olarak, yapılan doğru işlerin araştırılması yapılmadan sadece itiraz etmenin, memlekete neler kaybettirdiğini de çok iyi bilenlerdenim. Bilgi kirliliği yaratmanın, varsayımlar üzerinden yürümenin cehaletini bırakmamız gerektiğinin, bilincinde ne zaman oluruz bilemiyorum. Memlekete kazandırılacak çalışmaların, kösteği değil desteği olmamız, memlekete olan borcumuzdur. Düzce adına tüm olumsuz duyumlarımızı, böylesi güzel çalışmalarla kapatabiliriz.” ifadelerini kullandı.

“Tüm Türkiye’de Düzce adına çok güzel bir tanıtım olacak”
“Düzce’de hayvanlar için bu kadar güzel bir çalışmayı yaşama geçirmek, tüm Türkiye’de Düzce adına çok güzel bir tanıtım olacaktır.” vurgusu yapan Dikmen, son olarak şunları kaydetti: “Bakanımız Sayın Faruk Özlü ye ve Düzce Valisi Sayın Zülkif Dağlı’ya Düzce’ye kazandırılacak bu güzel ve yaşamsal olan çalışma için teşekkür ederiz. Tüm desteğimizle üzerimize düşeni yapacağımızı bildirmek istiyorum. Hiç kimse kendi çıkarları için bu güzel çalışmaya bilgi kirliliği altında engel olmamalı. Bu güzel çalışma bir başka memlekete giderse bizler kaybederiz ki bu da ağır bir sorumluluk taşır. Bunu bu güzel memleket yaşayanlarına yapmayalım.”

Şubaşı Köyü halkına seslendi: Dedikodularına kulak asmayınız
Doğayı ve Hayvanı Koruma Derneği (DOHAYCAN) Başkanı Mükafat Ata ise açıklamasında Subaşı Köyü sakinlerine şöyle seslendi:

“Bölgemizde yapılacak olan hayvan hastanesi ile ilgili olarak; yanlış bilgilendirildiğinizi düşünüyor, bu konuda bilgiyi kaynağından öğrenmeye davet ediyoruz. Sayın Bakanımız Faruk Özlü'nün girişimiyle Türkiye'nin en donanımlı rehabilitasyon merkezi yani hayvan hastanesi yapılacaktır. Sizlere söylenen ormanlık alanda köpeklerin toplanıp kapatıldığı bir yer yapılacağı dedikodularına kulak asmayınız. Hayvan hakları savunucuları olarak bize anlatılan ve gösterilen projede köpek toplama alanı bulunmamaktadır. Köpekler hastaneye kısırlaştırma veya tedavi amacıyla getirilip, tedavi işlemleri bittikten sonra geri bırakılacaktır. Aksi bir uygulamaya;  özellikle yüzlerce köpeğin oraya getirilip bırakılmasına öncelikle bizler karşı çıkarız. Projede belirtildiği gibi hastane yapılması bölgemize hareketlilik sağlayacak, hayvandan çok çalışan insanlar ve ziyaretçiler sayesinde ticari kazanç kapısı açılacaktır. O yüzden rehabilitasyon merkezi olarak yapılacak hizmete “evet” dediğimizi, yüzlerce hayvanın getirilip o bölgede toplanmasının projede yer almadığını bilgilerinize sunarız.”

“Burası bir barınak değil, tedavi merkezi olacaktır”
Düzce Hayvanları Koruma Derneği, Toplumsal Fayda Derneği, DÜHAK Topluluğu ile hayvansever sivil gönüllüler ise yaptıkları ortak basın açıklamasında şunları kaydetti: “Yıllardır hayvansever ve toplumsal derneklerin üzerine düşüp, devamlı dile getirdiği sokak hayvanlarının tedavi merkezi sonunda  Bakanımız Faruk Özlü’nün sahip çıkmasıyla hayata geçiyor. Bu merkez, tüm sokak hayvanlarının toplanacağı bir yer değil, yalnızca onların tedavi ve kısırlaştırılacağı tam donanımlı bir hastane vazifesi görecektir. Bu bilgi karmaşası yüzünden bölge halkı da rahatsız olmuştur. Fakat onların bu hastane vazifesi görecek bu merkeze gönül rahatlığıyla onay vermeleri gerekmektedir. Bu bölgemize yapılan büyük bir yatırımdır. Burası bir barınak değil, tedavi merkezi olacaktır. Burada  her ilçeden alınan kedi ve köpekler tedavi edilip veya kısırlaştırılıp, tekrar alındıkları bölgeye geri bırakılacaklardır. Her ilçenin barınağı zaten vardır. Burası bir nevi hastane görevi görecektir. Bu hayvanların bizimle yaşaması toplumun bir kültürüdür. Tedavilerinin de yapılması bizim görevimizdir. Bu nedenle bu merkezin yapılması için çaba gösteren biz  STK’lar bu işi takip etmekteyiz. Bölge halkına da merak etmemelerini ve gönüllerinin rahat olması gerektiğini söylüyoruz.”


Haber: C. ÜSTÜNER