Muhtar Mandalara El Koydu

 

3 ayrı köyde gçimlerini mandacılık yaparak sağlayan vatandaşların başına bugün hiç beklemedikleri bir olay geldi. Mandalarını otlatmak için salan köylülerin hayvanlarına, izinsiz meralarına girdiği gerekçesi ile Ballıca muhtarı tarafından el konuldu. Muhtar 200 hayvanı toplayarak köy okulunun bahçesindeki spor sahasına kapattı. Köyülülere ise mandaları tel örgülerin arkasından seyretmek düştü.

Paşakonağı, Bahçeköy ve Taşköprüde geçimlerini mandacılık ile sağlayan vatandaşlar, mandaların otlamak üzere Efteni Gölüne gittiğini ve burada Ballıca Köyü Muhtarı Talat Ayvaz tarafından hayvanlara el konulduğunu iddia ettiler. Tarım İl Müdürlüğünün, Mandacılar Birliğinin olaya herhangi bir müdahalede bulunmadığını söyleyen hayvan sahipleri, adına konuşan İdris İlhan, mandaları toplayan muhtarın 30 derece sıcaklığın altında hayvanları beklettiğini ifade etti.

 

Mandalarımızı otlatmak için çıkarıyoruz. Göle geliyorlar, burada karınlarını doyuruyorlar ve suya girerek serinliyorlar. Şu anda bu mandalarının vücutlarını serinletmek için suya girmeleri şart. Fakat Talat Ayvaz bu mandaları 30 derece güneşin altında bekletiyor”

 

Muhtar karşı çıktı

 

Hakkında ki iddiların asılsız olduğunu belirten Ballıca Köyü Muhtarı Talat Ayvaz ise, kendi meralarında otlatılması nedeniyle hayvanları toplandığını dile getirirken, Ballıca köyünde sokakta sahipsiz hayvan bulunmadığı şeklinde de kendini savundu.

 

 

Ayvaz, “Taşköprü'den, Bahçeköyden, Paşakonağından buraya gelip hayvanları bizim merada otlatıyorlar. Böyle bir şey olamaz. Biz oraya gidiyormuyuz. Hayvanlarını bilerek bizim buraya getiriyorlar. Bizim köyde dışarıda başı boş hayvan bulamazsınız. Yasak. Aldığımız bir karar var ama bunlar özellikle hayvanları bizim meraya getiriyorlar. Bende mandaları kapattım” dedi.

 

Mandaları köy içinde çocuklar için yapılan park alanında tutan muhtar Ayvaz “ cezalarını ödeyecekler, yine mandaları buraya gelirse yine ceza ödeyecekler” ifadelerini kullandı.

 

Alan Milli Parklara Ait

 

İdris İlhan mandalarına el konulan alanın Milli Parklar Müdürlüğüne ait olduğunu ifade ederek, el konulan mandaların geri verilmesini istedi.

 

mandalarımıza milli parklara ait alanda el koydu. Burası bizim mandalarımız otlasın diye ayrılan bir alandır. Ama Ballıca Muhtarı bu alanda bizim mandalarımıza el koymuştur ve bize vermiyor. Bahçeköy Muhtarı Bayram Özen ve Paşakonağı Muhtarı Metin Kılıç duruma müdahale etmiyor. Mandacılar birliği yardım etmiyor”

 

Bu olayın büyümesinin köyler arası gerginliğe sebep olacağını belirten İdris İlhan,konuşarak anlaşmak istediklerini dile getirdi.

 

umarım bu olay büyümez. Muhtar mandalarımızı teslim etmiyor. Bu olay büyürse köyler arasında sorun çıkar. Bir süre sonrada olaylar kontrolümüzde çıkar. Şu anda konuşarak anlaşmaya çalışıyoruz”

 

Köylüler spor sahasına kapatılan mandalarını almayı beklerken, hayvanların toplandığı alanın hemen yanında bulunan parkta ise çocukların oynaması dikkat çekti.

HABER:M.YILMAZ