Cumayeri’nde Melen Barajı Projesinde İskan ve kamulaştırma Çalışmaları hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantı Düzce Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün organizasyonunda Cumayeri Çok Programlı Meslek Lisesi'nde gerçekleştirildi. Düzce ve Sakarya illerini yakından ilgilendiren ve yapımına başlanan Melen Barajı projesi kapsamında barajın su tutmaya başlamasından sonra yükselen su seviyesinden kısmen etkilenecek olan Cumayeri ve Akçakoca’daki bazı köylerde Devlet Su İşleri tarafından yapılan kamulaştırma çalışmaları ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce uygulanacak olan 5543 Sayılı İskan Kanunu hakkında bilgiler verildi.

Toplantıda yarından itibaren iskan duyurusuna çıkılacağı, iskan çalışmalarından faydalanmak isteyen vatandaşların talepleri toplanmaya başlanacağı bildirildi.

 

 


Ardından Devlet Su İşleri 14. Bölge Müdürlüğü ve İSKİ’nden yetkililer vatandaşların sorularını cevaplandırdı. Cumayeri’nde 7 Akçakoca’da 4 olmak üzere toplam 11 köyü etkileyen baraj için vatandaşların endişeleri ise çoktu…

Barajla birlikte 11 kilometreden 33 kilometreye çıkacak olan yollar, bir kısmı sular altında kalacak olan fındık bahçelerine ulaşım, barajla birlikte artması beklenen sisin ürünlere vereceği zararlar vatandaşlardan dile getirilen sıkıntıların başında geldi.

Barajdan etkilenen 2B araziler ise vatandaşların yönelttiği soruların başında geldi. Konunun tapu ve kadastro alanına girmesi nedeniyle soruların birçoğu cevapsız kaldı… 

Toplantının ana gündemi iskan ve kamulaştırma olsa da vatandaşlardan gelen sorular çok yönlü oldu… Barajın kurulmasının ardından çevresinde meydana gelecek iklim değişimleri, ürünlerin yetişimi gibi birçok soru, ilgili yetkililerin olmaması nedeniyle havada kaldı. Hatta DSİ yetkilerinden vatandaşlara organik tarıma geçilmesi tavsiyesi geldi. Notlar alındığı ve ilgililere iletileceği bildirildi. 

Barajın faaliyete geçmesi ile ilçeyle özdeşleşen rafting faaliyetlerinin ise başka bir bölgeye kaydırılacağı kaydedildi.

Toplantıya katılan isimlerden biri olan Cumayeri İl Genel Meclisi Üyesi İbrahim Canpolat, toplantının genel anlamda verimli geçtiğini dile getirse de bazı sorular için muhatap bulunamamasından yakındı.
Canpolat, “Bizim beklediğimiz İSKİ’nin yetkilisiydi. Ancak sadece İSKİ’nin şube müdürü geldi. O da iskan ile ilgili bilgi verebilirim dedi. Vatandaşın asıl merak ettiği mutlak korumadan 300 metresi. Bunlara “cevap verecek imkan yok” dendi. Dikecek, işleyecek vatandaş o kısımları. Baraj gölü olduğundan etrafında iklim değişikliği olacağından bitkilerin olmayacağı düşüncesi var. “dedi.

 

Haber: S. KAŞKIR