Proje ihaleleri 2000 yılında başlayan Melen Barajı içme suyu temin projesi kısım kısım tamamlanarak hayata geçirildi.

sistemin ilk aşamasında Melen regülatörü, Melen Terfi İstasyonu ve Deposu, Cumhuriyet Arıtma Tesisi ve Terfi Deposu, 152 kilometre uzunluğunda 2,5 metre çapında boru iletim hattı, 37 kilometre uzunluğunda ve 4 metre çapındaki tüneller tamamlandı. Bu çalışmalarla Melen Çayı'ndan yılda 268 milyon metreküp su, 189 kilometre uzunluğundaki iletim hattıyla Kağıthane Arıtma Tesisi'ne getirildi.

Proje bünyesinde, Boğaz'ın 136 metre altında, 5 bin 551 metre uzunluğunda 4 metre çapındaki tünel, 2010 yılında tamamlanarak dünyada ilk kez iki kıta su tüneliyle birleştirildi.

İstanbul'un 2071 yılına kadar olan su ihtiyacını karşılayacak proje ile, Melen Çayı ham suyunun Avrupa Birliği standartlarında ileri arıtma tekniğiyle arıtılması temin edildi ve İstanbul'un hizmetine sunuldu.

Projenin depolama tesisi olan Melen Barajı ise 2016 yılında tamamlanacak. Melen Barajı'nın içme suyu amaçlı yapılacak olması nedeniyle Melen Havzası'ndan gelecek atık suların baraj gölüne girmeden, arıtılarak uzaklaştırılması için "Melen Barajı Havza Koruma Tesisleri Projesi" DSİ 2012 yılı yatırım programına alındı. Proje kapsamında , Cumayeri, Kaynaşlı ve Yığılca’ya yapılacak olan arıtma tesislerinin de proje ve ihale süreci 2013 yılında, inşaatları ise barajla birlikte 2016 yılında tamamlanacak.

HABER:H.İŞCAN