Hem fiziki mekan hem de öğrenci sayısı ile hızla büyüyen Düzce Üniversitesi'nde bu büyümeye paralel olarak giderilmesi gereken sorunlar için adımların yavaş atılması üniversitelileri sıkıntıya düşürüyor. Ulaşım ve barınma gençlerin uzun süredir çözüm beklediği başlıca konular arasında başı çekiyor. Kayıt yaptırmak için aileleri ile birlikte Düzce'ye gelen öğrenciler bir ön araştırmadan sonra yurtların azlığı ve konutların pahalılığında dert yanıyor. Daha önce devlet eliyle Düzce'ye kazandırılacağı açıklanan 2 yurdun yanı sıra yine geçtiğimiz yıl Kızılay tarafından Konuralp mevkiinde yapılması gündeme gelen 400 yataklı öğrenci yurdu da rafa kalktı. "Yapılacak" denilen yurtlar proje aşamasına bile gelmeden sözde kaldı ve gerçeğe dönüşemedi. Bu durum her geçen yıl öğrenci sayısı artan üniversitede kalacak yer sıkıntısının katlanmasına yol açarken beklenen yurt hamlesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan geldi. İkamet problemi yaşayan öğrencilerin sıkıntısının giderilmesine merhem olacak çalışmanın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütüldüğü öğrenildi. Bakanlık Düzce'ye 500 kişilik öğrenci yurdu kazandırmak için düğmeye bastı. Proje çalışmalarına devam edilen yurdun Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünce hazırlanan ihtiyaç programları doğrultusunda kullanıcı sayısı ve kullanıcı kitlesi (kız / erkek) dikkate alınarak projelendirildiği bildirildi.

Nasıl bir yurt olacak?

Yurt kampüsleri içerdiği sosyal donatılarla beraber kendi kendisine yetebilen tesisler olacak, her tesiste yurt blokları, sosyal tesis, giriş kontrol ünitesi ve gerekli görülen teknik mahaller (trafo, jeneratör, su deposu vb.) bulunuyor. Yatak blokları, sosyal tesis ve kampüs alanlarında engelli öğrencilerin de bulunacağı düşünülerek TS 9111’e uygun düzenlemeler yapılıyor. Yurt bloklarında; odalar, engelli öğrenci odası ve 3 kişilik yatak odalarından oluşuyor. Yatak odalarında banyo-lavabo-wc bulunuyor. Her odada mini buzdolabı yer alırken, yatak katlarında planlanan kat ofislerinde öğrenci kullanımı için çamaşır ve kurutma makinesi ihtiyaca göre kaç adet olduğu belirlenip konumlandırılıyor. Yurt blokları içerisindeki banyo, duş ve lavabolardan gelen atık sular (gri su), çeşitli arıtma sistemlerinden geçirilerek tuvalet rezervuarlarında kullanılıyor. Ayrıca güneş panelleri ile yenilenebilir enerji sistemlerinden, güneş enerjisi kullanılarak yurt bloklarının sıcak su ihtiyacı karşılanıyor. Bu sayede geri dönüşüme ve tasarrufa büyük katkı sağlanıyor.


Öte yandan henüz proje aşamasında olan yurdun tamamlanmasıyla öğrencilerin barınma sıkıntısının giderilmesinin yanında daha kaliteli şartlarda kültürel ve sosyal imkanlara kavuşturulması amaçlanıyor.

 

HABER: C. ÜSTÜNER