Ruhsatı olmayan yapılar için büyük önem taşıyan imar barışı kapsamında başvurular devam ederken Düzce Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Nurhan Kartal da bugün yaptığı basın açıklaması ile yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulundu.

“Konut alanlarında yüzde 3, ticari kullanımlarda ise yüzde 5 olarak belirlenmiştir.”
Yapılan hizmetlere değinen Kartal, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından, Bakanlık e-devlet sistemi üzerinden müracaatta bulunulabileceği gibi Bakanlıkça yetkilendirilen kurum ve kuruluşlara, ilçelerde ise Tapu Müdürlüklerine doğrudan başvurmak suretiyle de müracaatta bulunulabilecektir. Belgelerin onay işlemleri Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce yapılacaktır. Yapı kayıt belgesi verilirken yapının durumuna ilişkin vatandaşın beyanı esas alınarak belge düzenlenecektir. Bununla ilgili işlem ücretleri mesken olarak kullanılan konut alanlarında yüzde 3, ticari kullanımlarda ise yüzde 5 olarak belirlenmiştir. Yüzdelere esas alınan değer yapının bulunduğu parselin emlak vergi değeri ile bina yapım yaklaşık maliyeti toplamı kadar bir değer üzerinden hesaplanacaktır. Başvuru için son tarih 31.10.2018 olup, bu tarihe kadar başvuruların yapılması esas olup,  işlem ücretinin yatırılması için 31.12.2018 tarihine kadar süre tanınmıştır. Bu süreler Bakanlar Kurulunca daha sonra 1 yıl uzatılabilecektir.”



“Bu süreç sonunda mahalle bazlı kentsel dönüşümler uygulayacağız”
Yapılacak imar barışı başvurularından toplanan ücretlerle yapılacak çalışmalara da değinen Kartal, açıklamasına şu şekilde devam etti:

“Biz ‘Barış Masası’ altında müracaat yapılabilecek masalar oluşturduk. Burada yaklaşık 10 tane personel görevlendirdik. Bir tane arkadaşımız burada vatandaşlara yardımcı oluyor ve şu belgeleri getir diyor. Başvuru sırasında önemli olan iki belgemiz var bizim. Bir tanesi olmazsa olmaz olan e-devlet şifresi diğeri ise binanın iki tane fotoğrafı. 31.10.2017 tarihinden önce yapılmış binalar için bizlere başvuru yapılabilecek. Bir daha bu fırsat ele geçmez. Bir daha böyle bir yasa ortaya çıkmaz. Yapı kayıt belgesinden toplanan para ile bakanlığın çevre dönüşüm konusunda çok ciddi bir projesi var. Bunları da belediyeler aracılığıyla yapacağız. Bu süreç sonunda mahalle bazlı kentsel dönüşümler uygulayacağız.”

Haber: M.AYDIN