Düzce Baro Başkanı Avukat Azade Ay, Öncü Ana Haber Bülteni’nde Gazeteci Arzu Sarı’nın konuğu oldu.
 
Canlı yayında Sarı’nın sorularını cevaplayan Ay, kadına şiddetin önüne geçilmesi için cezaların değil, eğitimin arttırılması gerektiğini belirtti.
 
CEZA VERMEK SORUNU TEMELDEN ÇÖZMEZ”
Ay, “İnsan haklarının içerisindedir Kadın hakları da. Kesinlikle cezalandırmak ceza vermek bu sorunu temelden çözemez. Bu sorunu ancak biz eğitimle ve etkin bir çalışmayla çözebiliriz. Bir de hemcinslerime karşı özeleştiri yapmak istiyorum.  Bize bu haklar verildi. Cumhuriyet kuruldu. Tüm Dünya’da olmayan kadın haklarına biz Türk kadınları sahip olduk. Fakat biz bu haklara sahip çıkabildik mi? Neden duyarsız kaldık? Bir kesim buna duyarsız kaldı, kimisi de sessiz kaldı. Temel önce ailede çözümlenmeli. Tüm kadınlarda bu konuya sahip çıkmalı. Biz Düzce barosu olarak destekliyoruz zaten. Kadın Hakları Komisyonumuz etkin çalışıyor bu konuda. Fiziksel ve cinsel şiddet gören kızlarımızı davlarını birebir takip ediyoruz. Komisyon üyelerimizin bir kısmı Türkiye genelinde isim yapmış davaları benimle birlikte takip ediyorlar. Biz Aladağ’dayız, biz Özgecan cinayetindeyiz, biz burada babası tarafından cinsel saldırıya uğrayan kız çocuklarının yanındayız. Onların okuması, tekrar bu topluma kazandırılması için uğraşıyoruz” dedi.
 
KİMYASAL HADIMA GÜLÜYORUM”
Kimyasal hadım konusuna güldüğünü söyleyen Ay, “Cezalandırmak burada son nokta. İktidara buradan sesleniyorum, kesinlikle eğitim faaliyetlerinin üzerinde durulması gerekir. Sadece sözde değil, etkin bir şekilde faaliyet gösterilmesi gerekir. Kimyasal hadım konusuna da gülüyorum. Biz o sürece nasıl geliyoruz. Bizim okullarımızda kız çocuklarının ve erkek çocuklarının yan yana oturmasını öğretmenleri engelliyor. Çocuğun aklına cinselliği orada sokuyoruz. Yani 6-7 yaşındaki çocuklar bunu nasıl düşünür? diye bunların üzerinde durmuyoruz. Bunu eğitimciler yapacak. Aslında cezalandırmak kolaydır ama cezaya giden yolu engellemek zordur. Biz zor olanı seçmeliyiz. Bu da eğitimden geçer” diye konuştu.