Sıcaklardan bunalan vatandaşlar bayram tatilini fırsat bilerek Akçakoca sahillerine akın etti. Karadeniz sahillerinde kendilerini denize atan tatilciler, bayram tatili boyunca zaman zaman Karadeniz’in hırçın sularında ölümle burun buruna geldi.

Anonslar yapıldı
Akçakoca sahillerinde görev yapan cankurtaranlar sezonun başlamasıyla birlikte birçok boğulma vakasını zamanında müdahale ederken, yetkililer tarafından can güvenliğinin korunması amacıyla sahil kesiminde düzenli bir şekilde anonslar yapıldı.

Uyarılara kulak verilmedi
Ancak tüm uyarılara rağmen kimi vatandaşların tedbirli olmadığı ve uyarılara kulak asmadığı görüldü. 
Akçakoca’da yaşanması muhtemel üzücü olay ise dün meydana geldi. Serinlemek amacıyla denize giren 19 yaşındaki Muhammet Akçayoğlu’nun akıntıya kapılarak boğulmasının ardından kahreden haberlerin tekrarlanmaması için uzmanlar vatandaşlara can güvenliklerini korumalarına dair temel kuralları hatırlattı.

Uzmanlar uyarıyor

Yüzme bilenlerin de bilmeyenler kadar boğulma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ifade eden uzmanlar, yüzme bilen kişilerin bilmeyenlere oranla kendilerini daha güvende hissettiğini ve herhangi bir tehlike durumunda kendilerini yüzerek kurtarabileceğini düşündüğü için daha zorlu sularda yüzmeyi tercih edebildiğini belirtiyor.

Özellikle yüzme bilmeyen kişilere, derinliğini bilmediği, dibini göremediği veya bel bölgesini geçen derinlikteki sulara girmemesini öneren uzmanlar çocuklarıyla yüzmeye giden ailelerin, suya giren çocuklarını yanlarından ayırmamaları gerektiğine işaret etti.

Uzmanların serinlemek için denize girme isteyen vatandaşlara can güvenliğini korumalarına yönelik önerilerden bazıları şunlar: ''Çocuklarda kolluk dışındaki can simidi ve deniz yatağı gibi aksesuarlar, güvenilir değildir. Bu araçlar hareket kontrolünü kısıtlar ve üzerlerinden düşme tehlikesi vardır. Deniz dalgalı olduğu sırada, yüzme bilen kişi bile denize girmemelidir. Deniz taşıtlarının geçtiği bölgelerde, emniyet şeritlerinin dışında ve cankurtaran olmayan sahillerde denize girilmemelidir.”

Uzmanlar, boğulma tehlikesi geçiren kişiye, nasıl müdahale edilmesi gerektiği hakkında yol gösterici temel kuralları şöyle ifade ediyor. “Boğulma tehlikesi geçiren kişiye mutlaka profesyonel cankurtaran eğitimi alan kişilerin müdahale etmesi gerekir. Yardıma muhtaç vakanın yanına mümkünse tekne veya sandal ile gidilmelidir. En önemli kural, hemen 112 acil yardım merkezine haber verilmesidir. Acil yardım ekibi gelen kadar kişi sırt üstü yatırılmalı, ağızdan ağza solunum ve kalp masajına devam edilmelidir. Dakikada 8-10 kez nefes verilmesi ve 100 kez kalp masajı yapılması yeterlidir. Kişiyi sudan çıkarttıktan sonra ağız içi ve nefes borusundaki suyu çıkartmak için uğraşılmamalıdır."

Haber:Y.SEVER