Hoşafoğlu Köyü'nde kurulacak

Düzce'nin en uzak ilçesi olması nedeniyle sanayi yatırımlarından yana şanssız olan Yığılca, tarihinde bir ilk yaşamaya hazırlanıyor. Bugüne kadar hiçbir işadamının fabrika kurmak için tercih etmediği ilçede Türkiye'nin sayılı zengin işadamlarından Ali Ağaoğlu, yatırım yapma kararı aldı. Bir süre önce Yığılca Belediye Başkanı Muzaffet Yiğit'in daveti üzerine ilçeye gelen ve incelemelerde bulunan ünlü işadamı, Hoşafoğlu Köyü'nde gösterilen alanı fabrika kurmak için uygun buldu. Başkan Yiğit ile yaptığı görüşmeler ve fizibilite çalışmaları sonrası yatırım ile ilgili süreci başlatan Ağaoğlu, kısa sürede fabrikasını faaliyete geçirmeyi amaçlıyor.

 

"Hava kirliliği yaratır" tepkisi var

Kurulması halinde ilçede ilk ve tek olma özelliği taşıyacak olan çimento fabrikası, başkan başta olmak üzere yatırım isteyenleri mutlu ederken, özellikle muhalefet cephesinden tepkiyle karşılanıyor. Çimento fabrikalarından kaynaklanan hava kirliliği nedeniyle MHP Merkez İlçe Başkanı Aydın Dursun, yatırıma sıcak bakmazken, Yığılca Belediye Başkanı Muzaffer Yiğit, kamuoyunda oluşabilecek yanlış anlaşılmaların önüne geçmek adına açıklamalarda bulundu.

 

"Tarımsal arazi vasfı taşımıyor"

Yığılca'yı çocuğu gibi gördüğünün altını çizerek başladığı konuşmasına Başkan Yiğit, şöyle devam etti: "İnsan çocuğu gibi gördüğü bir yere kıyar mı? Ben onu büyütmek için başkanlığa geldim. İşadamı Ali Ağaoğlu'nun fabrika kuracağı Hoşafoğlu Köyü'ndeki bölge hiçbir şekilde tarımsal arazi vasfı taşımıyor. Ağaçların olmadığı, kıraç bir bölge. Ayrıca fabrikanın çevreye zarar verme gibi bir durumu kesinlikle söz konusu bile olmayacak. En son Alman teknolojisi ile kurulacak olan çimento fabrikasının bacasında 'torbalama' adı verilen yine son sistem bir filitreleme olacak. Ayrıca çok yükse bir alana kurulacağı için hava sirkülesyonu da olacak. Hava kirliliği kesinlikle olmayacak." dedi.

 

"Çok göç verdiğimizden yatırımda hemfikiriz"

Yığılca'nın bu yatırımı istediğine vurgu yapan Başkan Yiğit, "Bu konuda ziraat odası, arıcılar birliği, esnaf odaları, iktidar, muhafelet, meclis ve İGM üyeleri ile vatandaş hemfikir... Yatırımı istememizdeki ortak neden ise ilçenin çok göç vermesi. 2015 yılının kasım ayından bu yana Yığılca'dan 500 kişi çalışmak için ayrıldı. Çoğu da asgari ücretle gurbette ter döküyor." şeklinde konuştu. 

 

"MHP İlçe Başkanı sonuna kadar arkamızda"

 MHP'li Aydın Dursun'un tepkisine karşılık partinin Yığılca kanadından destek gördüğünü belirten Yiğit, şunları kaydetti: "MHP İlçe Başkanı İlhan Yalçın sonuna kadar arkamızda... Ayrıca CHP Belediye Meclis Üyeleri Hasan Yağcı ve Orhan Acar da yatırımı destekliyor. Bu yatırım; ne tarımı, ne arıcılığı, ne turizmi ne de çevre ve havayı vuracak. Bu yatırım; hem Düzce'nin hem de Yığılca'nın ekonomisine ve istihdamına ivme kazandıracak."

 

Hedef 2018'de faaliyete başlaması

 Öte yandan 16 bin nüfuslu Yığılca'da Ağaoğlu Şirketler Grubu tarafından kurulması yönünde karar alınan 400 işçi kapasiteli fabrika, süreç planlığı gibi işlerse 2018 yılında üretime başlayacak.

Haber:C.ÜSTÜNER