Düzce Valiliği İl Dernekler Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada; Tesisin köy tüzel kişiliğine ait iken 2008 yılında köyün Belediye sınırlarına dahil olmasıyla mülkiyet hakkının Düzce Belediyesi’ne geçtiği hatırlatıldı. Açıklamada; bu tarihten önce Darıca Köy İhtiyar Heyetinin 2007 yılında aldığı kararla söz konusu binanın Darıcı Köyü Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği’ne 39 yıllığına kiralandığı bildirildi.

 

Bu kira sözleşmesinin 6. maddesinde “Taşınmazın üzerindeki binayla birlikte kiralayan kiracı (Darıcı Köyü Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği) ikinci, üçüncü kişilere devrini yapamaz” hükmü bulunduğuna dikkat çeken Düzce Valiliği İl Dernekler Müdürlüğü, söz konusu binada kiracı olan Darıcı Köyü Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği’nin 2011 yılında ikinci bir kira sözleşmesi yaparak binayı aynı zamanda Darıcı Mahallesi Muhtarlığı ve Darıcı Köyü Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği Başkanlığı yapan Mehmet Turgut’a kiraladığını açıkladı.

 

Sözleşmeye aykırı davranıldı

 

Yine derneğin başvurusu üzerine 2015 yılında Düzce Valiliği İl Dernekler Müdürlüğü tarafından binanın bağımsız bir bölümünde lokal açma ve işletme izni verildiği kaydedildi. Düzce Belediyesi’nin de kiracı Darıcı Köyü Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği’nin kira sözleşmesinin 6.maddesine aykırı davranarak söz konusu binayı üçüncü şahsa kiraya vermesi gerekçesiyle, Dernek ile olan kira sözleşmesini tek taraflı olarak feshettiği bildirildi.

 

Darıcı Köyü Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği tarafından Dernekler Yönetmeliğine göre lokal açma ve işletme izni verilmesi için gerekli belgelerden biri olarak ibraz edilen kira kontratı belgesi, sözleşmenin feshi ile yok hükmüne düştüğünden dolayı, söz konusu binanın bağımsız bölümü için verilen lokal açma ve işletme izin belgesinin Düzce Valiliği İl Dernekler Müdürlüğü tarafından Aralık 2015 tarihinde iptal edildiği bildirildi. Sosyal tesisin diğer bölümleriyle ilgili Valilik tarafından yapılan bir işlemin söz konusu olmadığı kaydedildi.  Açıklama “Konuyla ilgili işlemler İl Dernekler Müdürlüğümüz tarafından ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda yerine getirilmiştir.” ifadeleri ile sonlandırıldı.



Haber;S.KAŞKIR