Aydınpınar köyünde deprem zamanında hasar gören tarihi cami kurtarılmayı bekliyor. 1952 yılında yapılan ancak 99 depremlerinde hasar gören tarihi cami 14 yıldır atıl vaziyette. 61 yıllık tarihi caminin çatısındaki saç kaplamalar ve tahtalar her rüzgar estiğinde köy halkının korkulu rüyası haline gelmiş. Ne yıkılan ne de onarılan cami için köy halkı yetkilileri göreve davet ediyor.

 



Aydınpınar'ın lekesi ve tehlikesi

Çalmadık kapı bırakmayan Aydınpınar köyü Merkez Camii Dernek Başkanı Yakup Kamuk, kurumların topu birbirine atmasından şikayetçi.



Kamuk, "Her türlü mercilere müracaat ettik. Cd'ni çekip başbakan ve Cumhurbaşkanlığına kadar gönderdik. Bizi turizm bakanlığına gönderdiler odradanda vakıflara havala edildi. Bize gelen yazıdan tadilatta onarım deniyor. Bizimde gücümüz yetmiyor. Caminin üstündeki saçlar rüzgarlı bir günde bir bayanın üstüne düşecekti. Bu Aydınpınar'ın lekesi ve tehlikesi. Birinin canı yandıktan sonra bu caminin yıkımı yada yapımı birşey ifade etmez." dedi.



Yetkilerden yardım bekliyoruz

Dernek Başkan Yardımcısı Sami Şahin, caminin köyün bir ayıbı olduğunu söyledi. Şahin, "Gereken neyse yetkililer birşeyler yapmalı. Köyümüzdeki bu ayıbı düzeltmeli. Bu camiiyi ya ibadete açacaklar yada kaldıracaklar. Söküp atsak atamıyoruz. Dökülen merdiven taşlarını topladık diye ceza kesiyorlardı. Koscakaca aydınpınar köyündeki şu güzelliklerin içinde bunun olması çok ayıp. Yetkilerden yardım bekliyoruz. Bu görüntü aydınpınara yakışıyorsa hiçbirşey söylemiyorum."diye konuştu.



Köyümüz için çirkin görüntü

Köy halkı, Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkililerin bir kaç kez incelemeye geldiklerini ancak bir sonuç çıkmadığını dile getirdi. Aydınpınar'a gelen turistlerin caminin bu haliyle fotoğraf çektiğini söyleyen köy halkı tarihi caminin bu durumundan utandıklarını ifade etti.

 



Köy halkı, "Aydınpınar turizme açık. Çok kalabalık bir köy. Bu cami 52 yılında yapıldı. Bu camiinin yetiştirdiği çok değerli hafızlarımız var. Zamanında 200-250 kişiye kuran öğreten bir camiydi ancak şimdi hiçbir şekilde kullanılamıyor. Turistler gelmiş geçen bu haliyle camiinin fotoğrafını çekiyor. Bu çok ayıp bir durum. Geçtiğimiz günlerde anıtlar kurulundan geldiler. Muhtarla dahi muhatappa olmadan dışarıdan resmini çekip gittiler. Çaresizlik içinde bekliyoruz. Köyümüz için çok çirkin bir görüntü."şeklinde konuştu.

Haber: S. KAŞKIR