Düzce Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, evde bakım hizmetlerine yönelik yaptığı bilgilendirmede, başvuru koşullarını da açıkladı.

Yapılan yazılı açıklamada, Düzce’de 2018’in ekim ayında 2 bin 498 kişiye 3 milyon 12 bin 581  TL evde bakım maaşı ödendiği aktarıldı. 

Ayrıca yine il genelinde 2018 yılının ilk 10 ayında toplam 31 milyon 221 bin 781 TL evde bakım ödemesi yapıldığı bildirildi.


Başvuru koşulları

Engelli evde bakım hizmeti müracaatında başvuru koşulları ise şöyle sıralandı:

“Yüzde 50 ve üstü "ağır engelli" ibareli engelli sağlık kurulu raporunun olması. Gelir kriterlerinin uygun bulunması. Bakıma muhtaçlık kriterlerine uygun bulunması. Bu 3 şarttan birinin bile uygun bulunmaması halinde evde bakım ücreti bağlanamaz.”


Gelir kriterleri nasıl hesaplanıyor?

Gelir kriterlerinin nasıl hesaplandığı da açıklandı. Buna göre; evdeki aylık toplam gelir, kişi başına bölünüyor. Eğer kişi başına düşen aylık gelir 967,27 TL'yi geçerse, başvuran kişi gelir açısından uygun bulunmuyor.

Raporun ve gelirin uygun olması halinde ise bakım hizmetleri değerlendirme komisyonu üyeleri, evde bakım için başvuran engelli bireyin evinde inceleme yapıyor. Bireyin bakıma muhtaç olduğu konusunda olumlu kanaat bildirilmesi halinde evde bakım aylığı bağlanıyor.

Şu anda aylık engelli evde bakım ücretinin ise bin 179 TL olduğu bildirildi.