Konuralp'te devam eden ve yüzlerce yıllık tarihin ortaya çıkartıldığı kazı çalışmaları bugün Düzce Vali Ali Fidan ve beraberindeki Düzce Belediyesi Başkan Yardımcısı Şemsettin Yenersoy, Düzce İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Bilal Güvenir, Düzce İl Emniyet Müdürü İsmail Hakkı Akyüz, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Özcan Budak tarafından yerinde incelendi.

1700 YILLIK VİLLA

26 gündür süren kazı çalışmalarının ardından gün yüzüne çıkartılan 1700 yıllık villayı yerinde ziyaret eden Düzce Valisi Ali Fidan eserle ilgili bilgiler verdi. Vali Ali Fidan, “M.S. 300-400 yılların ait bir villa kalıntısı, 128 metre kare çapında bir mozaik çıktı. Bu villa o dönemlere ait yerleşim yerlerinin tarihi PURUSİAS kentine kadar uzandığını gösteriyor. Arkadaşların tahminlerine göre burası artık sınır bölgesi. Tarihi olarak özellikle Konuralp önemli bir kültürel varlığa sahip. Bizim burada yapmamız gereken, buradaki kurtarma çalışmalarından sonra buraları korumak, duyurmak, çalışmaları daha da hızlandırmak. Düzce’de turizm dediğimizde Konuralp merkezli gitmesi lazım. Konuralp’te bizim 46 adet tescilli yapımız var. Cami, müze, anıtsal Roma Köprü’müz, 41 tanede tescilli şahıslara ait konut var. Bütüncül bir şekilde onların restorasyonlarının yapılması, bu çıkan 128 metre karelik moziğimizin çalışmaları bittiğinde bizim Konuralp müzemiz özellikle Roma Dönemi’ne ait mozaiklerin sergilenmesi anlamında en önemli müzelerden birisi olma yolunda ilerliyor. Burası bir şahıs arazisi özellikle buraların kamulaştırılması gerekiyor. Bu bir kurtarma çalışması çalışmalar devam ediyor ve bunun gibi çalışmalarımız devam edecek. Konuralp’i tekrardan eski dönemine anlatıldığı şekilde Düzce'mizin, ülkemizin turizmine açmak istiyoruz.” dedi.

“ÖDENEK VE İMKANLAR DEVAM ETTİKÇE DEĞER ARTAR”

Vali Ali Fidan çalışmalar doğrultusunda alınan ödenekler ve çalışmaların Konuralp’in merkezine doğru gitmesi ile ilgili de açıklamalar yaptı. Vali Fidan, “Kazı çalışmalarını önemsiyoruz. Hem antik tiyatrodaki kazı çalışmalarını hem bu anlamdaki kurtarma çalışmalarını önemsiyoruz. Ama yıllık ödenekleri biliyorsunuz, bütün illerdeki çalışmalar belli bir ödenekle yapılıyor. Biz diğer projelerle burada desteklenen iki ayrı projemizle birlikte özel idareden destek alıyoruz, belediyemiz destekliyor, üniversitemiz özellikle bilimsel anlamda destek veriyor. Bu çalışmaların hızlandırılması Konuralp’in önemini, turizm anlamındaki değerini daha da yükseltecek. Burası arkadaşların tahminine göre M.S. 300-400 yıllarına ait bir villa kalıntısı. Avlusunda mozaik, avlu ve hamamı var kazı devam ediyor. Burası kentin sınır alanları diye tahmin ediliyor. Arkadaşlar devam ettikçe, ödenekler ve imkanlar devam ettikçe eminim ki çok güzel şeyler olacak.” şeklinde konuştu.

YENİ MÜZE ŞART

Burada çıkan sikkelerin ardından tahminde bulunularak başlatılan çalışmalar “Mozaik ne olacak?” ve “Çıkan eserler için müze yeterli mi?” sorularını akıllara getirirken Vali Ali Fidan, bu konuya da açıklık getirdi ve şöyle konuştu: “Taşınabilir olanlar müzeye taşınacak. Diğerlerini ise burada yani yerinde koruma yoluna gideceğiz. Biz müzemizde ne yazık ki mozaiklerimizi sergileyemiyoruz. Düzce’nin yeni bir müzeye ihtiyacı var. Mevcut müze binamız yeterli ihtiyacı karşılayamıyor. Bu eserleri sergileyebileceğimiz hem kapalı alan hem açık alan anlamında yeni bir binaya ihtiyacımız var.” 

ROMA VE BİZANS DA ŞAHİT

Öte yandan tarihi villa için çalışmalar, bakır sikkelerin bulunmasının ardından başladı. Kültür Bakanlığı Restorasyon Müdürlüğü’nün taşıyacağı mozaik için kurtarma çalışmaları 26 gündür sürüyor ve 30’uncu günde bitmesi bekleniyor. Çalışmalar 260 metre karelik bir alanda sürüyor ve 128 metre karelik kısım çıkmış durumda. Tam 1700 yıllık olan villa ilk yapıldığında hamam olmak üzere avlu ve havuz da dahil 3 bölümden oluşuyor. Villanın ilk dönemine Roma Constantine ve 2’nci dönemine Bizans tanıklık ediyor. Villa 250 yıl boyunca ayakta kalıyor.




Haber; Ö. YILMAZ