Düzce Belediyesi yerel seçimler sonrasında ilk altı aylık hizmet süresini 29 Eylül 2009 tarihinde doldurdu. Belediye Başkanı İsmail Bayram, 6 aylık icraatlara ilişkin yaptığı açıklamada mali durumla ilgili “ Belediyemizin mali yapısında öz kaynaklarımızı değerlendirerek, yatırımlarımıza ödenek ayırarak hizmetleri sürdürülebilir hale getirdik, piyasalara güvence sağladık.” diyerek göreve geldiği ilk günlerde yaşanılan mali krizin aşılmaya başladığı sinyallerini verdi. Düzce Belediyesi’nin yerel seçimler sonrasında ilk altı aylık hizmet süresini doldurması nedeniyle Belediye Başkanı İsmail Bayram, bu süre içinde gerçekleştirilen icraatlara ilişkin genel değerlendirme yaptı. Bayram, ilk altı aylık icraatlarını, ‘ Belediyede şeffaf ve adil yapılanmayı gelişimle tamamlıyoruz’ şeklinde yorumladı. Bayram’ın 6 aylık icraatlarına ilişkin bildirisinde şu görüşlere yer verildi.
Alt yapı hizmetleri : 1999 depremlerinin oluşturduğu tahribat Düzce’nin kentsel gelişimine önemli sekte vurmuştur. Birçok alt yapı hizmetinin yeniden ele alınması gerekmiştir. 6 aylık hizmet süremiz içinde bu alandaki eksiklikleri giderebilmek adına önemli çalışmalar yapılmıştır. Kendi tesislerimizde ve işçilerimizle ilk altı ay içinde 2300 ton asfalt üretildi. Yönetimimiz ve Fen İşleri ekiplerimiz tarafından hazırlanan belirli bir program dahilinde yolların asfaltlanması, yamalanması gerçekleştirildi. Bunun yanı sıra 2700 metreküp beton kaldırım, 6200 metre bordür, 2700 metrekare kilit parke üretimi yapıldı. Tüm bunlar, şehir merkezindeki, kalıcı konutlarda özellikle tahrip olmuş yollarda kullanıldı.
Kavşaklar : Düzce İstanbul- Ankara arasında uluslar arası D-100 üzerinde bulunduğu için karayolları ulaşımı açısından önemli konumda bulunuyor. Şehri iki parçaya bölen D-100’ün Düzce bölümünde ‘Kavşaklar’ hem araçlar hem de yayalar için hayatı önem arz ediyor. Bu nedenle karayolu üzerinde kavşak düzenlemeleri kaçınılmaz hal aldı. Bunun ilk uygulaması da Çoban kavşağı üzerinde yapıldı. Yol ve Köprü projeleri birleştirilerek bu bölümde Dal-Çık projesi hazırlandı. Proje ihalesi yapılan kavşak için karayolları 4’üncü bölge müdürlüğü düzenlemeyi tamamlayarak Karayolları Genel Müdürlüğü’ne gönderdi. Söz konusu proje Bakanlığın 2010 yatırım programına alındı. Bunun yanı sıra Yeni Hal Kavşağındaki düzenlemenin tamamlanmasıyla uygulamaya bugünlerde başlanıyor. Buna ilişkin projeler Etüd ve Proje müdürlüğümüz tarafından takip ediliyor.
Kentsel dönüşüm : Düzce’nin yeni kent oluşumunda, Kentsel Dönüşüm Projesi bir nevi ‘ Düzce’nin Konut Alanı Vitrini’ konumunda değerlendirilebilir. Camikebir mahallesi alanı içindeki 70 bin metrekarelik alan Kentsel Dönüşüm alanı olarak belirlendi. Söz konusu alanda 482 hak sahibinin 700 hissesi bulunuyor. Düzce Belediyesi ve TOKİ ile birlikte KDP (Kentsel Dönüşüm Projesi)nin maliyeti yaklaşık 50 Milyon lira olarak belirlendi. Alan içinde belediyenin 5 dönümlük mülkiyeti söz konusu. Projenin tamamlanabilmesi için belediye kendi hissesini sadece emlak değeri üzerinden devretmeyi razı oldu. Böylelikle belediye 5 trilyon lira feragat etmiş oldu. Amacımız bir an önce bu projenin uygulamaya geçmesidir.
Katı atıklar : Düzce yıllardır vahşi depolama ile atıkları bertaraf etmededir. Ancak çevre ve insan sağlığı açısından sakıncalar doğuran bu sistemin terk edilmesi gerekiyor. Düzce’nin günlük çöp miktarı 200 tondur. Çöp sorununa çözüm üretmek amacıyla 27 Aralık 2002 tarihindeki Bakanlar Kurulu kararı ile Düzce İli Belediyeleri Katı Atık Birliği kurulmuştur. Amaç, atıklara bölgesel çözüm getirmektir. İlk aşamada da ‘Düzenli Depolama Sistemi’ öngörülmüştür. Ancak, Belediyemizin düzenli depolamaya ilişkin yer tespitlerinde bilinen sorunlar yaşandı. Sorunun çözümü için alternatif yer tespitleri yapılmaktadır.
Yeni mahalleler : Düzce’nin özellikle deprem sonrası yeniden yapılaşması kaçınılmaz hal almıştır. Deprem sonrası yapılan yapıların kontrolü ve planlamasının daha sağlıklı olması açısından deprem öncesi 16 mahalle 13 mücavir köyde imar kuralları uygulanırken bugün 48 mahallenin belediye sınırlarına katılması ile kontroller daha geniş alanda yapılmaktadır. Deprem öncesi imar mevzuatına göre kontrol edilen alan 3400 hektar iken 2009 yılı itibarıyla 6200 hektar olmuştur. Belediyemiz tarafından mevcut planlı alanlara Ağa mahallesi ile Darıca mahallelerini dahil ettik. Ağa mahallesinde yaklaşık 93 hektar, Darıca mahallesinde ise yaklaşık 267 hektarlık bir alan imar düzenlemesi ve planlaması içinde alınmıştır. Bunlara ilişkin çalışmalar devam ediyor, Belediye Meclisi’nde görüşülüyor.
Meclis: Hiç kuşku yok ki hizmetlerimizin önemli karar mercii Belediye Meclisimizdir. 6 aylık süreç içinde Belediye Meclimiz 14 oturum gerçekleştirmiş bunların sonucunda da 289 karar alınmıştır. Meclis üyelerimizin gerek oturumlara getirdikleri önergeler, gündemler gerekse alınan birçok kararda oybirliğinin oluşması Meclis verimliliğini ve çalışkanlığını ortaya koymaktadır. Her bir Meclis üyemiz Düzce’nin gelişmesi ve buna bağlı hizmet oluşumları içinde önemli gayret göstermektedir.
Mali yapı : Tüm belediyeler hizmetlerini, yasalarda belirlenen belediye gelirleri çerçevesinde yapmaktadırlar. Düzce Belediyesi için de durum farklı değildir. Ancak, bizim yönetim anlayışımız içinde, belediye gelirlerinin öz kaynaklar içinde güçlendirilmesi, etkin ve verimli kullanılması yatmaktadır. Belediye olarak kendi potansiyellerimize ağırlık veriyoruz. Tesislerimizi, işletmelerimizi güçlendirerek hizmet üretmeye öncelik verdik. Bunda da tamamen kendi işçilerimiz, personelimiz ile yapmaktayız. Böylelikle sadece bu sistemle önemli tasarruf sağladığımıza inanıyorum. Belediyemiz ile iş ilişkisi, mal ve hizmet alımı içinde bulunan esnaflarımız, firmalarımız ile karşılıklı güven ilişkisini oluşturduk. Yatırım ödeneklerimizi geliştirdiğimiz gibi, ödemelerimizle ilgili yapılanmayı sağladık. Bu konudaki kararlı ve istikrarlı yaklaşımımız güven ortamını sağladı.