Dün akşam sadece yaklaşık yarım saat etkisini gösteren ve Düzce’yi özellikle altyapı eksikliği nedeniyle felç eden kuvvetli sağanak ve fırtınanın etkileri Düzce Belediyesi’nde masaya yatırıldı. Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay başkanlığında bir araya gelen Düzce Belediyesi İtfaiye Müdürü Mehmet Caner Polat, SEDAŞ Düzce İl Sorumlusu Barış Cerlet, Düzce Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürü İbrahim Özer ve ilgili kurum müdürleri yapılan çalışmaları ve bundan sonra neler yapılması gerektiği konusunda görüş alışverişinde bulundu.

“Bundan sonra ki afette neler yapacağımızı konuşuyoruz”
Bundan sonra yapılacak çalışmalara değinen Başkan Ay, şu ifadelere yer verdi:

“Düzce’mizde saat 17.30 sıralarında hızlı bir yağmur ve ardından fırtına oluştu. Bu konuyla ilgili çalışma yapan müdürlerimizi burada topladık. Ayrıca arkadaşlarımızla dünün bilançosunu, bundan sonra neler yapabileceğimizi konuşuyoruz. Dünkü yağış ve fırtınayla birlikte verilen bilgilere göre 220 tane arıza elimize ulaşmıştır. Bunun 17’si iletken bozukluğu, 5’i direk arızası ve 7 ekiple bunlara müdahale edilmiştir. Ekipler, gece geç saatlere kadar olaylara müdahale ettiler. Ağaçların devrilmesi sonucu arızalar meydana geldi. Artı hızlı yağan yağmur sonucu kanalizasyonlar yeterli gelmedi. Bu konularda neler yaptık ve bundan sonraki afette neler yapacağımızı konuşuyoruz. Hangi noktalarda kritik müdahalelerimiz var, hangi noktalar kaldırmadı, tehlike arz eden ağaçlarımız var mı gibi konuları da görüşüyoruz.”

“Biz birinci çalışmayı yapmaya çalışıyoruz”
Direklerde yapılan çalışmalara değinen SEDAŞ Düzce İl Sorumlusu Barış Cerlet de yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

“Biz de yağan yağış nedeniyle 17.30’da rüzgarla birlikte yıkılan direklerimiz oldu, kopan ağaçlar direklere zarar verdi. Biz de Düzce genelinde 12 ve Bolu’dan 1 ekip takviye aldık. Toplamda 13 araç, 25 ekiple Düzce genelinde 230’a yakın arızamız oluşmuştu ve bunlara müdahale ettik. Gece saat 04.00’e kadar bu arızaları giderdik ama gün içerisinde de arızalar gelecektir ve onlara da müdahale ediyoruz. Elektrik kesintilerinin 2 tane nedeni olabilir. Aşırı rüzgar ve ağaçların yıkılması ile yatırım gerektiren çalışmalar olabilir. Biz birinci çalışmayı yapmaya çalışıyoruz.”

“Yağış süresine böldüğümüzde tahminimce 60 kilogram yağış düştü”
Özellikle yollarda biriken su konusunda çok çalışma yapıldığını belirten Düzce Belediyesi İtfaiye Müdürü Mehmet Caner Polat ise şu cümlelere yer verdi:

“45 noktadan su çekimi, 12 vidanjör çalışması, 35 kanal aracıyla kanalların açılması ve hatların rahatlatılması, birçok noktada biriken ağaç yapraklarıyla tıkanan kanalların temizlenmesi ve rahatlanması sağlandı. Bütün ekipler toplamda 136 kişiyle sahada yaptılar. 21.30 gibi yaşanan sorun yüzde 90 oranında çözüldü. Gece geç saatlere kadar rutin çalışmalar yapıldı. Yağış süresine böldüğümüzde tahminimce 60 kilogram yağış düştü.”

“Hemen programlamayı yaparak çalışmaları yapacağız”
Düzce Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürü İbrahim Özer ise şöyle konuştu:

“Her yağış bizim için bir imtihan doğuruyor. Akşamki yaşanan durumun ardından nerelerde sıkıntı yaşadık, arkadaşlar gezerek araştırıyorlar. Bunların çalışmalarını yapacağız. Arkadaşlarımız gezerek sıkıntılı yerlerin fotoğraflarını çekiyor. Düzce büyük bir yer ve bu tarz sıkıntılar oluyor. Biz bu çalışmaları yapacağız, çünkü görevimiz. Hal kavşağı başta olmak üzere bu zamana kadar 4 tane sorumlu bölge belirledik. Hemen programlamayı yaparak çalışmaları yapacağız.”

Haber: M.AYDIN