Her yıl Ekim ayının ilk pazartesi gününden itibaren kutlanmaya başlayan Dünya Mimarlık Günü dolayısıyla bir mesaj yayımlayan TMMOB Mimarlar Odası Düzce Oda Temsilcisi Sedef Sönmez Buçgün, bu yılki temanın 'İklim Değişikliği İçin Harekete  Geç!' olarak belirlendiğini açıkladı.

Ekim ayının ilk haftasını kapsayan etkinlikler hakkında bilgiler veren Buçgün, Düzce için ise temanın 'Kent İçin Harekete Geç ' olarak tespit edildiğini belirterek, nedenini şöyle açıkladı: “Hafta boyunca tarihten günümüze Düzce'yi, Düzce'nin kimliğini, kentimizin gelişiminde üzerimize düşen rolü tartışmaya açmak amacı ile Mimarlık Haftası’nın teması 'Kent İçin Harekete Geç ' olarak belirlenmiştir.”

Buçgün mesajının devamında Düzce’de belediye eliyle yürütülen çalışma ve projelere atıfta bulunarak, “kimliksiz”lik sorununu bir kez daha tartışmaya açtı.

 “Değişimin merkezinde rant odaklı yapılaşma bulunmaktadır”
TMMOB Mimarlar Odası Düzce Oda Temsilcisi Sedef Sönmez Buçgün, şu ifadeleri kullandı: “Hızlı kentleşme, plansız yapılaşma etkisi ile iklim, kentler, mimarlık ve gündelik hayat değişmektedir. Tüm dünya kentlerinde olduğu gibi kentimizde bu süreçten etkilenmekte  ve hızlı bir dönüşüm yaşamaktadır. Bu hızlı dönüşümün mekânsal açıdan sorunlu olması bir yana, yüksek katlı yapılaşmaya açılan alanlar, kamusal fayda düşünülmeksizin yapılan kentsel dönüşüm projeleri, mimarlık mirasımız olan yapıların yıkım kararları göstermektedir ki değişimin merkezinde kentlilerin ortak yararı yerine rant odaklı yapılaşma bulunmaktadır. Kente bir katkı sağlamayan, kentsel sorunların çözümlerinde payı olmayan tramvay hattı, heykeller, ışıklandırmalar, saat kuleleri gibi mekânsal müdahaleler, kimliksiz bir kent oluşumunu hızlandırmaktan öteye geçememektedir.”

Haber: C. ÜSTÜNER