Düzce'de son yıllarda popülasyonu artan, başta tarla kenarlarında bulunan dut, söğüt, çınar, akçaağaç ve fındık olmak üzere çok sayıdaki bitki türü ile beslenen Amerikan Beyaz Kelebeği'nin 2. dölüne karşı toplu mücadeleye başlandı. Geçtiğimiz yıllara göre bu yıl üreticilerin uyarısı ve İl Tarım'ın hızlı çalışmaları ile daha erken tedbir alınması olumlu sonuç verdi.


İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, “Bu yıl 1. döle karşı 55 köy ve 1 beldede 17 Haziran 2014 tarihinden itibaren toplu mücadele yapıldı. Yapılan mücadele, muhtarların ve çiftçilerin destek vermesi nedeniyle çok başarılı geçti. Bundan dolayıdır ki Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısının 2. döl çıkışları geçen yıla göre azaldı. Buna rağmen yine 8 ekiple 13 Ağustos 2014 tarihinden itibaren 57 köyde toplu mücadeleye başladık. Bu kapsamda köylerin ortak alanları, tarla yolları ve araçların girebildiği ev bahçelerinde toplu mücadele yapılacak. Toplu mücadele çalışmaları sırasında çiftçilerimizin de kendi bahçelerini kontrol etmesi ve yapraklarda Amerikan Beyaz Kelebeği larvası tarafından örülmüş ağlar ile karşılaştıklarında budama makası ile keserek imha etmesi ya da İl veya İlçe Müdürlüklerimize başvurarak reçete yazdırması, reçete sonucunda yazılan ilacı alarak ilaçlı mücadeleye başlaması gerekiyor.” ifadelerine yer verdi.
İl Müdürü Harun Kabaoğlu ayrıca, toplu mücadele için 16 kişiden oluşan 8 ekibin sahada ilaçlı mücadele yaptığını ve bu ekiplere teknik personellerin refakat ettiklerini söyledi. Bu kapsamda 2013 yılında ilgili muhtarlıklara dal kesme makası dağıttıklarını belirten Kabaoğlu, mücadeleyi 57 köyde sürdürdüklerini, ilaçlamada çevreye, arılara ve insana zarar vermeyen biyolojik insektisit kullandıklarını söyledi.

 

 

Haber: S. Kaşkır