14 -16 Aralık tarihleri arasında yapılan Uluslararası Konuralp Çeltik Çalıştayı'na katılan yabancı akademisyenler Öncü Haber’e özel açıklamalarda bulundu.  Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri fakültesi Dekanı Ahmet Uludağ’ın çevirmenliğinde sorularımızı yanıtlayan Kaliforniya’dan gelen katılımcı Kassim Alkhatib,  iki ülke arasındaki çeltik üretim yöntemlerini kıyasladı.

 

Alkhatib, “Her nekadar çeltik üretimimiz farklı olsada meseleler farklı değil. Her iki yerde yabancı otlar ve verimlilik yönünde sorunlar var. Iyi tarım uygulamalarını mutlaka yapmamız gerekiyor. Doğru çeşitleri çözmemiz gerekiyor. Büyük alanda  yada küçük alanda çalışmanın belli zorlukları var. Mesela burada çeltik fidesi yetiştirip ekebilirsiniz. Ancak biz alan büyük olduğundan sadece tohum kullanabiliyoruz.“ ifadelerini kullandı.

GÖÇMEN KUŞLAR DA FAYDALANIYOR

Kassim Alkhatib, kendi ülkesinde yaptıkları uygulamalardan bahsetti: Alkhatib, „“California için önemli bir endüstri buradan 500 milyon dolar kazanılıyor. Bundan vazgeçmek mümkün değil. Çevreyi korumak için çiftçi birlikleri olarak kendimiz tedbir alıyoruz. Çeltiği ektikten sonra bir süre toprakta bırakıyoruz. Göçmen kuşlar geliyor ve yeni hayat alanı oluştuyoruz. Onlar artıkları temizlediğinden daha verimli oluyor. Yani daha çok ekolojik tedbirler alıyoruz. „dedi.

Makedonya’dan katılan  Emilija Simeonovska da şunları kaydetti: “Yetiştirme alanı bakımından farklıyız. Türkiye’de çeltik üretimi oldukça geniş, ancak iklim olarak pek fazla fark yok. Daha önce Düzce’nin ismini duymamıştım. Çalıştay saysesinde öğrenmiş oldum. Bizim burada yaptığımız çalışmalarımız Makedonya’da iyi sonuçlar aldı.“

KASABA PİRİNCİ TANITILMALI..

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Çeltik Bölümü Başkanı Dr. Halil Sürek, Konuralp’deki çeltik üretiminin daha bilimsel yapılması gerektiğini belirtti.

Sürek, “Çeltik, yetiştiği bölgenin toprak yapısına göre; lezzeti değişiyor. Burası değişik bir durum arz „ediyoruz. Suyunun temiz, yayla havasında olması buranın pirincine lezzet katacağını düşüyorum. Bugün edindiğimiz bilgilere göre; Konuralp’te çeltik üretimi  2 bin 500 dekar alanda yapılıyor. Sahip çıkılırsa bu rakam 10 bin dekara çıkabilirmiş. Kasaba pirincinin korunmasının, tanıtılmasının yararlı olacağını düşünüyorum. Mesela Trakya’da üretim  A‘dan Z’ye mekanik yapılıyor.  Bilimsel açıdan yapılırsa getirisi yüksek. Burada gördüğüm kadarıyla işletmeler küçük, mekanizasyonun sağlanmasında aksaklılar var. Bazı işlerin tam usulüne göre yapılmadığını gördüm. Bilinçli şekilde yapılırsa daha karlı olacağını düşünüyorum. „ ifadelerini kullandı.

Haber;S.KAŞKIR