Düzce şehir merkezinin can damarlarından olan İstanbul Caddesi, geçtiğimiz yıl araç trafiğine kapatılarak yayalaştırıldı. Nostaljik kırmızı tramvayla renklendirilen cadde de belli saatlerde trafiğe açılma kararı alındı. Buna rağmen motorlu taşıtları günün her saatinde caddede görmek mümkün. Denetim yetersizliği ve Nostaljik Tramvay Projesi’nin tam organize olamaması vatandaşı ve bölge esnafını ikiye böldü.
İstanbul Caddesinin yeniden trafiğe açılması taraftarı olanlar ve mevcut yayalaştırma projesinin zenginleştirilmesi yönünde fikir beyan eden vatandaşlara mikrofon uzattık . aldığımız cevaplar ise düşündürücüydü.

“Bu da motorlu taşıt trafiğine kapalı saatlere riayet edilmediğini gösteriyor”
Bölge esnaflarından kuyumcu Namık Kartal yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Yerel seçimler öncesi eski başkanın vaatleri arasında yer alan proje, sürpriz olmadı. Yeni alınmış bir karar değil ama uygulamaya geçerken ilk altı ayımız sıkıntılı geçti. Açılmasını ve açılmamasını isteyen esnaflar arasında ihtilaf oldu ama artık alıştık. Ticari anlamda biraz azalmaya sebep oldu ama bunu sadece cadde trafiğine bağlamak yanlış olur. Çeşitli dış sebepleri de var. Yine de genel olarak memnunuz. Öğle saatlerinde bile dışarda pek çok araba görebilisiniz. Bu da motorlu taşıt trafiğine kapalı saatlere riayet edilmediğini gösteriyor.”

“Çünkü araçların hemen gelip ihtiyaçlarını alıp gitmesini engelleniyor”
Bir diğer esnafımız Yavuz Algün ise şöyle konuştu:

“İstanbul Caddesi’nin trafiğe kapanması güzel oldu. İşlerimizde bir eksiklik yok ama caddenin bir eksiği var. Daha önce de belirttik. Tramvay yolunun biraz daha ortalanması gerekirdi. Böylece Büyük Camii sokağı ve çevre esnafının da canlanmasını isterdim. Zabıtaların belirlediği saate kadar trafiğe kapalı olmasının zararı yok artısı var. Vatandaş yürüyerek alıveriş yapıyor ama diğer dört sokağımızdaki vatandaşlarımızın mağdur olduğunu görüyoruz. Caddenin kapanmasının pastane, kafe gibi gıda sektöründe faaliyet gösteren olumsuz etkilediğini düşünüyorum. Çünkü araçların hemen gelip ihtiyaçlarını alıp gitmesini engelleniyor.”

“Eksikler olur ama sonradan yapmak lazım“
Ayakkabıcı Ramazan Köseoğlu ise trafiğe kapanan yolun durumunu farklı bir gözle değerlendirerek şu ifadeleri kullandı:
“Bu yolun yeniden açılmasını istiyoruz çünkü esnafın işi bitti. Yol kapalı olunca vatandaş arabalarıyla gelemiyor. Arabasını uzak yerde bırakıyor ve Düzce’nin merkezine gelemiyor. Yeniden açılmasını istiyoruz. Geçen yıl bu yıldan çok daha güzeldi. Bu sene zayıf, işler durdu. Yapılan işlerde eksik illaki oluyor. Hiçbir iş dört dörtlük olmuyor. Eksikler olur ama sonradan yapmak lazım. “

“Bunu böyle yapsak daha iyi olur diye düşünüyorum”
Vatandaşlardan Tuncay Yünoğlu da yolun trafiğe kapanmasının değerlendirerek şu ifadeleri kullandı:

“Bu caddenin kapalı olması vatandaş olarak bizi çok fazla etkilemedi. Bu konuda çoğunlukla esnaflar sıkıntı yaşıyor. Vatandaş olarak mağduruz dememiz yanlış olur. Zaten bu caddenin kapalı olduğu zamanlarda da araçları görüyoruz. Nasıl bir ihtiyaçtan dolayı geziyorlar bilmiyorum ama sık sık olmasa da bu caddede araçları görüyoruz. Vatandaş da nasıl olsa trafiğe kapalı diye yola dikkat etmiyor. Ben görüyorum vatandaşın dibine kadar araç yanaşıyor, vatandaş sağına soluna kapalı diye bakmıyor. Benim düşüncem belediye yetkililerinin bütün paydaşlarıyla bu durumu değerlendirmesi gerekiyor. Bu konuda herkes az bir şey dertlidir. Memnun olan var, olmayan var. Ben, bazı şeylerin sırf görüntü olsun diye yapıldığına inanıyorum. Yani mış gibi yapmaktansa değerlendirilip ele alınması gerekiyor. Mesela tramvay, ben tramvayın burası için çok gerekli olduğunu düşünmüyorum. Bu ve buna benzer bir çok şeye harcanan paranın gereksiz olduğunu düşünüyorum. Bir şey yapılırken bunun enine boyuna araştırılıp, değerlendirilip, ondan sonra hayata geçirilmesi daha uygun olur. Ben yaptı odludan ziyade bunu böyle yapsak daha iyi olur diye düşünüyorum.”