Yunanistan'ın Gümülcine kentinde arıcılıkla uğraşan bir grup Türk, "Birlikte Daha Fazlasını Yapabiliriz" isimli projeyle Avrupa Girişimcilik Ödülü'nü kazanan Düzce Üniversitesi (DÜ) Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi'ndeki (DAGEM) eğitim çalışmalarını tamamladı.
Son dönemde yaşanan kriz nedeniyle zor günler geçiren Yunanistan'ın Gümülcine kentinde kendi mesleklerinin yanında arıcılıkla da uğraşan Türk üreticiler, DAGEM'deki eğitim çalışmalarında ana arı yetiştiriciliği, ana arı üretimi, ana arı ürünlerinin değerlendirilmesi konularında bilgi sahibi olurken, uygulamalarla da öğrendiklerini pekiştirme imkânı buldu.
Gümülcine İl Müftüsü İbrahim Şerif, yaptığı açıklamada, Yunanistan'da arıcılığın eski yöntemlerle yapıldığını belirterek, profesyonel arıcılığı öğrenmek amacıyla internet aracılığıyla duydukları DAGEM'den eğitim almak için Düzce'ye geldiklerini ifade etti. Burada hem teorik hem de pratik eğitimi gördüklerini kaydeden Şerif,
"İlk olarak arıcılık ve balı ardından arı hastalıklarını öğrendik. Bizim için büyük bir kazanım oldu. Batı Trakya'ya döndüğümüz zaman ilk hedefimiz, oradaki Türk arıcıları örgütlemek, mümkünse kooperatif, değilse de dernek haline gelmek, temasları devam ettirmektir" dedi.
 Yunanistan'da yaşanan krizin aşılmasında arıcılığın gelişmesinin de etkili olabileceğini vurgulayan Şerif, Türkiye'de öğrendikleri ile Yunanistan'da profesyonel arıcılık yapabileceklerine dikkati çekti.
DAGEM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu ise Yunanistan'dan gelen Türk grubunun kendilerini aldıkları ödül sayesinde duyduklarını belirterek, kendilerine 2 gün boyunca ana arı yetiştiriciliği, ana arı üretimi, ana arı ürünlerinin değerlendirilmesi konusunda kurs verdiklerini bildirdi.
Türk grubunun burada aldıkları bilgilerle Yunanistan'da daha organize olarak, atılım yapacaklarını ifade eden Kekeçoğlu, "Öncelikle kendilerine DAGEM'i tanıttım. Daha sonra ana arı üretimiyle ilgili slayt gösterisiyle bilgi verdim. Sonrasında uygulama aşamasına geçtik" diye konuştu.

Kursiyerlere, eğitimler sonunda sertifikaları verildi.

Haber; R. BAL