Havaların ısınmasıyla birlikte Düzce'de bisiklet ve motosiklet kazalarında artış yaşanıyor. Hemen hemen her gün bir bisikletli ya da motosikletlinin karıştığı yaralanmalı veya ölümlü kaza haberinin geldiği Düzce'de, ulaşımda ağırlıklı olarak bisiklet tercih edilmesine karşın kentte bu konuda bir arpa boyu yol kat edilmemesi de eleştiri konusu oldu.

Son olarak bugün Çoban Kavşağı'nda bir bisikletlinin daha feci şekilde hayatını kaybetmesi, "Neden bir bisiklet yolumuz yok" sorusunu akıllara getirdi. Kazanın ardından bisiklet yolu ve bazı şehirlerde olduğu gibi Akıllı Bisiklet Sistemi'nin Düzce'de de uygulanması gerektiğine dikkat çekildi.

"Marka" şehir olmayı hedefleyen Düzce'de bu kadar çok bisiklet kullanımına karşın sadece 1 tane bisiklet yolu bulunuyor. 2 yıl önce açılışı yapılan Hürriyet Caddesi'ndeki bisiklet yolu gibi Düzce'de trafiğin yoğun olduğu bölgelere de yaşanan kazalar baz alındığında yeni bisiklet yollarının açılması şart gibi gözüküyor.

SÖZDE KALDI, DESTEK VERİLMEDİ

Ancak Düzce'de bu konudaki çalışmalar STK'larla sınırlı kalıyor. Düzce Bisikletliler Derneği tarafından toplantılarda sık sık gündeme getirilen konu sözden ileriye gidemiyor. Son olarak belediye meclisi şubat ayı toplantısında konuşan Dernek Başkanı Nizamettin Ulaş, bisiklet yolu talebini ileterek destek istemişti. Ulaş, "Bisikletin çevreye zararı yoktur. Düzce’de 30 bin bisiklet var ve her gün 300 bisiklet yollarda. 14 -50 yaş arası bisiklet kullanmaktadır. Asar Deresi’nin iki yanında bisiklet yolu yapılmasını istiyoruz. Bisiklet yolları, güzergah belirlemesi ve çocuklara bisiklet eğitimi için proje hazırlıyoruz. 11 yaşında çocuk trafiğe çıkıyor. Eğitimsiz trafiğe çıkmak tehlikelidir. Bisiklet eğitimleri için çalışma yapılmasını hedefliyoruz. Bisikletle turizmi eşdeğerde tutmak istiyoruz. Civar illerde aylık 300 bisikletli turizm için geliyor. Destek bekliyoruz” demişti.

BAKANLIK DESTEK VERİYOR

Öte yandan bisiklet yolu ile ilgili projeler bakanlık tarafından da destekleniyor. Geçtiğimiz yılın Mart ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir duyuru ile “Çevre kirliliğinin giderilmesi amacıyla yapılan faaliyetlerin desteklendiğini ve bu bağlamda trafikten kaynaklanan hava kirliliğinin azaltılması, gürültü kirliliği, küresel ısınma üzerinde olumlu etki yaparak insan sağlığının ve çevrenin korunması açısından önem taşıyan, ekonomiye de olumlu katkıları olduğu bilinen bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması için uygun bisiklet yollarının yapılması amacıyla hazırlanan projeler"in bakanlık tarafından destekleneceğini duyurmuştu. 




Haber: S. KAŞKIR