Yaya geçişlerini engelleyecek şekilde tezgah açan ya da araç park edenlere karşı denetimlerin devam ettiği Düzce’de kesilen cezalara karşılık çarşı merkezindeki bir çok cadde ve sokakta kaldırıma bırakılmış araçlara rastlanıyor.

Sürücülerin park etmemesi için alınan dubalı önlemler de çare olamıyor. Düzce’deki bu önemli sorunla ilgili vatandaşa mikrofon uzatmak için bugün sokağa çıkan haber ekibimiz, yine çok sayıda kaldırım işgali ile karşılaştı. Kaldırıma sıra sıra bırakılan araçlar nedeniyle yoldan yürümek zorunda kalan yayalar, hem duyarsız sürücülerden hem de otopark eksikliğinden dem vurdu.

 “Artık yetmiyor”
Düzce nüfusunun büyüdüğü için park alanlarının yetersiz olduğunu söyleyen Sabahattin Al, bu duruma çözüm olarak, Gümüşova’da bulunan dalçık modelinin Çay boyuna yapılmasını önerdi.



Al, “Bunlar iyi bir şey değil aslında. Sürücüler normal görüyorsa belediye ne yapsın. Zabıtalar da işlerine geldiklerinin plakasını alıyor, işlerine gelmeyenin plakasını almıyor. Ayrım yapıyorlar. Aslında belediyenin güzel bir park alanı yapması lazım. Nüfus büyüdü artık yetmiyor. Kapalı otopark yaptılar ama orası yeterli değil. Mahalleye yapacaklarına çayın üzerine kapat otopark yap orayı. Gümüşova gibi. Gümüşova aynısını yaptı.” dedi.

“Tek çare yüksek kaldırım”
Kaldırım işgalinden oldukça dertli olan Hidayet Şen, belediyeye ve zabıtalara gerekli şikayette bulunduğunu söyleyerek, kaldırımların 25 cm. olması yönünde çağrıda bulundu.



Şen şöyle konuştu: “Ben şahsen belediyeye şikayet ettim. 153’e gittim hiçbir faydasını görmedim. Ben vatandaş olarak gereğini yaptım. Otopark olsa bile park eden yok. Zabıtaya da haber verdim. Zabıta cezayı yazıyor. Ama aldıran yok. Arkadan birisi bana yol değiştir diye kornaya bastı. Yaya yolunda gidiyorum. Bana korna basıyor. Uyardım birkaç kere söyledim. “Çekilsene diyor” bana. Yani ne diyeyim. Şikayet yaptık. Zabıtaya gittim. “Biz gidiyoruz, cezayı kesiyoruz.” diyorlar aynı yere gitmiş başkası park etmiş diyor. Yani zabıtada ne yapsın? Ama “Kaldırımları 25 cm yapsınlar kimse çıkamaz.” dediler bana. Güzel bir tespit. Bir tane bina var. Özel İdarenin orada kaldırımı yüksek yapmış. Bir tane araba çıkamıyor. Tek çare o. Yüksek kaldırım. Hiçbir araba çıkamaz o zaman.”

“Çok düşüncesiz insanlar”
Vatandaşların düşüncesizce davrandığını dile getiren Semanur İzmirli ise şunları kaydetti:



“Bence vatandaşlarımız hiç düşünceli insanlar değiller. Çünkü bazı engelli arkadaşlarımız oluyorlar, kendileri de o duruma düşebilirler bu konuda düşünceli değiller. O arabaları oraya park ederken hiç düşünmüyorlar. O duruma sen de gelebilirsin oradan sen de geçmek zorunda kalıp geçemeyebilirsin. Çok duyarsız davranıyorlar. Daha çok önem vermelerini daha çok duyarlı olmalarını öneririm. Bence cezayı da takmazlar. Öderler, geçerler. Onlarla çok içten bir konuşma yapılabilir. Bisikletliler için bile yol var ama onlar yine de buradan geçiyorlar. Çok düşüncesiz insanlar tek kelimeyle bu yani. Sadece kendileri.”

“Resmen ölüme sebep”
Zabıtaların verdikleri cezaları az bulan Derya Salmak, bu konudaki rahatsızlığını şöyle anlattı:



“Zabıtaların kestiği ceza çok az geliyor. Bilmiyorum ama çok rahatsızız. Arabayla geçerken bir şey olsa karşılıklı kaçabilecek bir yerimiz yok. Alan dar. Rahatsızız yani. Çocuklarla bir yere gitmek istediğimizde aralardan geçmeye çalışıyorsun. O da olmuyor. Belediyemizin buna bir el atması gerekiyor bence. Otopark az. Zaten Düzce’nin alanı ne ki. Ben araba kullanırken bisikletlilere isyan ediyorum artık. Resmen ölüme sebep. Aniden önüne çıkıyorlar. Onların trafikten gitmesi gerekir diye düşünüyorum.”


“Para vermemek için böyle yapıyorlar”
İstanbul Caddesi’nin trafiğe kapatıldığını fakat motosikletliler yüzünden rahatça yürüyemediklerini belirten Enes Dil ise, “Zabıtalar yetersiz kalıyor bu konuda. İstanbul Caddesi’ni mesela trafiğe kapattılar ama motosikletliler orada fink atıyor. İnsanlar yaya olarak gezemiyor. Herkes kaldırımlara falan park ediyor. Otoparklara para vermek yerine kaldırımlara park ediyor. Biraz cimrilikten. Bizim Düzce insanı biraz cimridir. Para vermemek için böyle yapıyorlar. Zaten Düzce’nin sokakları dar bir de arabalar yan yana koyuyor. Tam trafiğin akacağı yerde koyuyorlar. Ambulanslar veya acil işi olanlarda geçemiyor.” dedi.   



Haber: H. GÜRSOY