Abhaz Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Viacheslav Chırıkba ile birlikte Abhaz Parlementosu Ulusal Savunma Komitesi Başkanı Fazlıbey Avüdzba, Abhazya Cumhuriyeti Devlet Geri Dönüş Komitesi Başkanı Zürab Adleyba ile Türk ve Ortadoğu daire başkanı İnar Gıtsba Düzce’ye geldi.
 Düzce Abhaz Kültür Derneği 20. Kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Düzce’ye gelen heyet, Bolu ve Düzce'deki Abhaz köylerini ziyaret etti.
Türkiye’de yaşayan bir çok Abhaz halkı olduğuna dikkat çeken Abhaz Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Viacheslav Chırıkba, Türkiye ile olan dostluk ilişkilerin geliştirmek istediklerini söyledi.
Dostluk İlişkilerini Sürdürmek İstiyoruz
 Tük halkına en içten duygularımı ileterek Düzce Abhaz kültür derneğinin 20. Kuruluş yıl dönümü  kutlayan Chırıkba, “Öncelikle bizim aramızda bağ birçok bağlantımız var. Kafkas savaşının ardında Türkiye birçok Abhaz kökenli soydaşlarımız olduğu için iyi ilişkilerimiz olmasını istiyoruz.  Düzce Abhaz kültür derneğinin 20. Kuruluş yıl dönümü dolayısıyla geldik. Bu bizim için buradaki soydaşlarımızla görüşmek fikirlerimiz paylaşmak için fırsat. Buradaki Abhaz kardeşlerimiz bizim Türkiye ile aramızdaki bir köprü. Abhazya 6 devlet tarafından tanınan bağımsız bir ülkedir. Abhazya geliştiriyor ve ileride Türkiye ile aramızda iş ilişkilerimizi oluşturacağımıza inanıyoruz. Geri dönüş komitemizle Abhaz halkına nerede olursa olsun dönüş imkanı sağlamak için elimizden gelen tüm imkanı sunmaya çalışıyoruz. Abhazya halkına ve Türk halkımıza buradan mesaj göndermek istiyorum: “ Abhazya -Türkiye arası dostluk ilişkilerini sürdürmek istiyoruz.”dedi.
Abhazya Cumhuryeti’nin bağımsız bir ülke olduğunu altını çizen Abhaz Parlamentosu Ulusal Savunma Komitesi Başkanı Fazlıbey Avüdzba ise 6 ülkenin Abyazya Cumhuriyetini tanıdığını Türkiye ile diplomatik ilişkilerin henüz oturmadığı ancak zamanla Türkiye’nin de Abhaz cumhuriyetini tanıyacağını ifade etti.
Türkiye de Abhazya’yı Tanıyacaktır

Avüdzba , “Bugün Abhaz halkı dünyanın 50 den fazla ülkesinde yaşam sürdürmektedir. Abhaz dünyanın neresinde olursa olsun Abhazya’nın vatandaşı sayılır.   Abhazya bağımsız ve egemen bir ülkedir. Bu topraklar tarihten beri bize aittir. Bu bağımsızlığı bize kimse hediye etmedi savaşarak binlerce şehit vererek elde ettik. Tarihte hiçbir zaman nüfusumuzun azlığından dolayı kimseye boyun bükmedik. Daima başımız yukarda dimdik yaşamamızı sürdürüyoruz. Şuanda 6 ülke Abhazya tanımaktadır. Abhazya ve Türkiye komşu ülkelerdir inanıyorum ki Türkiye’de Abhazya’yı tanıyacaktır. Diplomatik ilişkiler daha oturmadı ama zamanla oturacak. “dedi.

Haber; S. KAŞKIR