Düzce'ye 20 kilometre mesafede bulunan ve Melen Çayı üzerinde 425 hektar alana kurulu olan Hasanlar Baraj'nın su seviyesi, sonbahar ve kış aylarında yağışların beklenen bollukta geçmemesi nedeniyle düşük kaldı.

Sulama ve taşkın kontrolü amacıyla 1965-1972 yılları arasında inşa edilen ve Düzce'nin önemli su kaynakları arasında yer alan barajdaki suyun azlığı 'Yaz aylarında sıkıntı yaşanır mı?" sorusunu akıllara getirdi. Yazın suyun çekilmesine bağlı olarak boş kalan alanların hala dolmadığı baraj gölünün bu hali içerisinde yaşayan balıklar için de tehlike teşkil ediyor.

Bu yılın aksine geçmiş yıllardaki yoğun yağışlar barajın etrafındaki ağaçların bile suyun altında kalmasına neden olurken, şimdi ise su seviyesinin oldukça düşük kalması yaz ayları için endişe uyandırıyor.

Diğer taraftan barajdaki su kaynağı Melen Suyu'nu da besliyor. Melen'in İstanbul'un su ihtiyacını karşıladığı da dikkate alındığında Hasanlar Barajı'nın önemi bir kez daha anlaşılıyor. Kapasitesi 50.6 milyon metreküp olan Hasanlar Barajı, kuraklık dönemlerinde su ihtiyacının karşılanmasında etkin rol oynuyor. Özellikle Melen Çayı'nda yaşanan su azlığı Hasanlar Barajı aracılığıyla çözümleniyor. Barajdan ayrıca tarım amacıyla da faylalanılıyor. Tarımsal faaliyetler açısında da Hasanlar Barajı'ndaki su seviyesi büyük önem taşıyor. Sonbahar aylarının geride kalıp kış aylarının ortasında gelindiği şu günlerde barajın su kaynağı açısından henüz dolu olmaması şimdiden düşündürüyor.

Haber: C. ÜSTÜNER