Düzce'nin nemli, yağışlı ve kış mevsiminin yoğun sisli geçmesi bazı meyve tür ve çeşitlerinin ekonomik anlamda yetişmesine imkan vermeyişi yeni ürün arayışlarını gündeme getirdi. Düzce'nin ve Sakarya'nın yağışlı ve nemli ikliminde yetişmesine elverişli yeni bir ürün olan Japon Armutu, ürün bolluğu ve mantari hastalıklara karşı mukavemetiyle Düzce'yi sevdiğini gösterdi.

Konuyla ilgili gelişmeleri paylaşan Fidan Üretim Düzce İşletme Müdürü Onur Harmanşah, "Yaşlı bir armut ağacına çeşit değiştirme aşısı yaparak başlattığımız deneme ve araştırma çok olumlu sonuç vermiştir. Bundan hem Düzce hem Sakarya gibi bol nemli ve sisli iklime sahip illerimiz yararlanacaktır" diyerek yeni ürün hakkında bilgiler verdi.

BAKANLIKTAN DESTEK VAR

5 Mayıs 2016 tarih ve 29703 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan (2016/8791 Sayılı) Destekleme Kararnamesi ile aşılama ile çeşit değiştirme yapılan bahçelere dekar başına Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca 250 TL destek verilmekte olduğunu da kaydeden Harmanşah: "Füpaş Japon Armutu ilimize ve bölgemize hayırlı olsun." dedi.

MEYVE ÇOK SULU ve LEZZETLİ

Öte yandan Japon Armutu, Düzce ikliminde Ağustos sonu Eylül başlarında olgunluğa ulaşıyor. Meyve olgunlaşma sırasında yeşilden sarıya dönüyor. Meyvesi çok sulu, lezzetli ve kumsuz olan Japon Armutu, soğuk hava deposunda uzun süre saklama imkanına da sahip bir özelliğe sahip. 150-170 gr. dolayında olan Japon Armutu, meyvesi bol ve sağlıklı olmasının yanında mantari hastalıklar karşısında mukavemetli oluşu da önemli bir özellik olarak dikkat çekiyor.  



Haber: E. TAYHAN