Türkiye'nin en önemli ihraç ürünlerinden olan ve Karadenizli çiftçinin geçim kaynağı olan fındıkta 29 Mart'ı 30 Mart'a bağlayan gece meydana gelen don olayının yankıları devam ediyor.



Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Düzce Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Karslıoğlu, meydana gelen afeti Karadeniz Bölgesi için deprem olarak nitelendirdi. Çok soğuk bir rüzgarın fındığı kavurduğunu belirten Karslıoğlu, çiftçinin ve ülke ekonomisinin kaybının büyük olduğunu vurguladı.



Karslıoğlu, "Maalesef yaşanan olay memleket ekonomisine ve oradaki insanlarımıza çok zarar verdi. Tahminimce TARSİM sigortası yaptıran çiftiçiler %3 oranındadır. Bu da çiftçilerimizin bu olaydan çok zarar göreceği anlamına geliyor. Şu an zarar tespit çalışmaları yapılıyor. Benim bir tahminim var ama bunu söylemem doğru olmaz. Ama zararın yüksek olduğunu tahmin ediyorum. 10-15 gün sonra zarar tespit edilmiş olur. Doğu Karadeniz'deki hemşerilerimizin başına gelen bu afet bizim de başımıza gelebilir. Çok cüzi miktarlara sigorta yapılıyor. Çiftçimiz bunu göz ardı etmesin." ifadelerini kullandı.



Özellikle 300 rakımın üstündeki ürünlerin çok zarar gördüğünü belirten Karslıoğlu, Doğu Karadeniz'de kaydadeğer bir rekolte kaybı olduğunu vurguladı. Batı Karadeniz'de geçen sene fındıktan istenilen verim alınamadığı için bu sene rekoltenin yüksek olmasını beklediklerini sözlerine ekleyen Karslıoğlu, her ne kadar kendisini üzsede bir de tesellisi olacağını belirtti.



Karslıoğlu, "Doğu Karadeniz'in bu durumu Batı Karadeniz çiftçisi için teselli olacak. Bir nevi bir tarafın üzüntüsü başka bir tarafın sevinci olacak. Orada ürün azlığı olması bu bölgedeki çiftçimize kazandıracak. Fındık fiyatları 5 lira 60 kuruşa kadar düşmüştü. Şu an %30'luk bir artış var. Bu da bizi 2014'te 7 tl ve üzeri bir beklentiye sevk ediyor." şeklinde konuştu.



Fındığın %95 oranında sanayi ürünü olarak kullanıldığını da vurgulayan Karslıoğlu, artık devletin elinde de stok olmadığını, çok karışık belirsiz bir durum olduğunu ve fiyatların her gün yükseldiğini de sözlerine ekledi.